3 spørgsmål til eksperten

Ved alvorlige tilfælde af soleksem ordinerer jeg syntetisk malariamedicin

Img_Ved alvorlige tilfælde af soleksem ordinerer jeg syntetisk malariamedicin

Godartet soleksem er den mest almindelige form for solallergi. Den er kendetegnet ved et udbrud af røde papler (knopper) på solrige dage. Den rammer næsten 10 % af alle voksne. Dermatologer møder ofte dette problem hos deres patienter.

Hvem er dine patienter, der henvender sig til dig med symptomer på soleksem?

Det er ofte kvinder på mellem 15 og 35 år.

Udbrud sker ikke nødvendigvis om sommeren. En skiferie eller et par timer på en udendørs café om foråret kan fremkalde små, røde knopper, der ofte er lidt hævede, og ofte optræder i nakken, på underarmene og benene. Hvis soleksponeringen varer ved, vænner huden sig til den, og symptomerne forsvinder.

Findes der lægemidler, der kan forebygge soleksem?

Den starter meget pludseligt uden nogen form for udløsende faktor ud over soleksponeringen.

Når først man har haft soleksem én gang, vender sygdommen tilbage systematisk så snart huden udsættes for solen. Jeg anbefaler derfor mine patienter, især dem med sensitiv hud, at benytte et effektivt solbeskyttelsesprodukt, der beskytter mod både UVB- og UVA-stråler.

Findes der lægemidler, der kan forebygge soleksem?

Jeg anbefaler gerne kosttilskud, der indeholder betacaroten, selen og probiotika;

Disse tilskud bør tages en måned forud for første soleksponering og i hele eksponeringsperioden. Ved alvorlige tilfælde af soleksem ordinerer jeg en kur af syntetisk malariamedicin, der skal indledes ti dage forud for første soleksponering. Jeg er ikke så tilbøjelig til at bruge lysbehandling, der består af nogle få ganges ultraviolet bestråling forud for første soleksponering, fordi jeg ikke ønsker at øge mine patienters eksponering for UV-stråler.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler