DE GYLDNE REGLER
OM SOLBESKYTTELSE

duration time 7 min læsning

Varmen og lyset fra vores gyldne sol er kilden til alt liv. Men desværre kan solens UV-stråler være skadelige. UVB-stråler er ansvarlig for solskoldning, mens UVA-stråler øger hudens aldring, og – i alvorlige tilfælde – kan bidrage til hudkræft. Læger og dermatologer er enige om, at alle har brug for solbeskyttelse. Her får du fire vaner til at beskytte din hud mod solens UV-stråler:

• Søg skygge, når solens stråler er stærkest mellem kl. 11 og 15,
• Dæk huden til med passende tøj, UV-beskyttende solbriller, og hat,
• Forstå UVA og UVB solcreme for at vælge de rigtige produkter til at beskytte mod solen,
• Lær, hvordan du beskytter dine børn mod solen.

Undgå solen, når den er stærkest

Forstå hvornår UV-stråling er mest farlig

Når det kommer til solskin, er det muligt at få for meget af det gode. Solen er som mest skadelig mellem kl. 11 og 15, så vi anbefaler at opholde sig i skyggen midt på dagen. I parken kan du sidde under et træ. På stranden kan du slappe af under en parasol. På en cafeterrasse kan du nyde din frokost under terrassetaget.

Men ultraviolet stråling kommer ikke kun ovenfra. Når solstråler reflekteres intensiverer deres virkning yderligere. Vi ved alle, at vand reflekterer sollys, men det samme gør sand, hvid maling, beton og faktisk enhver lys eller skinnende overflade. Sne er en superreflektor, som næsten fordobler din UV-eksponering. Det er også nyttigt at vide, at UV-niveauer øges, når du kommer højere op, som i bjergene og tættere på ækvator.

Så vær opmærksom på, at du selv i skyggen, på et bjerg, på en overskyet dag eller midt om vinteren stadig kan være udsat for UV-stråler. Hvis du ikke kan undgå solen, når den er på sit højdepunkt, skal du tage ekstra forholdsregler for dig selv og din familie ved at følge nedenstående råd.

Dæk din krop til

Beskyt dig mod solen med tøj, hat og UV-solbriller

Når du er på farten, er tøj dit bedste forsvar mod skadelig ultraviolet stråling. Men ikke alt tøj er ligegodt. Her er nogle ting at huske på:

Stof: Tætvævede stoffer giver mest beskyttelse mod solens stråler. Jo tyndere tøj er vævet, jo flere UV-stråler kan trænge igennem. Tynd silke og musselin er mindre optimale. Husk, at jo mere du dækker dig til, jo mere er du beskyttet, så vælg lange ærmer og lange bukser eller nederdele.

Nogle producenter har udviklet specifikt UV-tøj, der leveres med en ultraviolet beskyttelsesfaktor (UPF). Tøj med en UPF-faktor på 50 er en meget effektiv solbeskyttelse – det tillader kun 1/50 af UV-strålerne at nå din krop.

Farve: Faktisk giver mørke og intense farver som sort, marineblå, rød eller smaragdgrøn mere UV-beskyttelse end hvid og pastelfarver.

Hatte: For at beskytte dit ansigt og hals mod solen på den rigtige måde, bør din hat have en bred skygge hele vejen rundt (mindst 7,5 cm) og en krone. Så sig bare nej til baseballkasketter og solskærme.

Solbriller: For optimal beskyttelse mod det stærkeste sollys bør du vælge solbriller, der er CE-mærket i kategori 3 eller 4*. Sørg for, at solbrillerne passer godt til dit ansigt – solbriller, der glider ned ad næsen, udsætter dine øjne for UV-stråling, og hvis de sidder for stramt kan de give dig hovedpine.

*NB Solbriller i CE-kategorien 4 er de mørkeste og er ikke egnet til sikker kørsel.

FORSTÅ SOLCREME

Lær hvordan du vælger og bruger solcreme for optimal beskyttelse

Med så mange forskellige produkter, ingredienser, SPF'er og cremer kan det føles som et minefelt at vælge og anvende solcreme korrekt. Her er nogle ting, du bør vide:

Solcreme til UVA- og UVB-stråler

Årsagen til, at vi har brug for forskellige typer ingredienser i solbeskyttelse, er, at der findes forskellige typer ultraviolet stråling. UVB-stråler giver den synlige solbrune farve, og forårsager også solskoldning. UVA-stråler er derimod en usynlig trussel. Du kan ikke se dens virkninger med det samme, men på lang sigt er UVA-stråler med til at øge hudens aldring. Sammen er UVA- og UVB-stråler også de hovedmistænkte i årsagen til mange former for hudkræft. Beskyt dig og din familie ved at vælge bredspektrede solcremer, der giver både UVA- og UVB-beskyttelse mod lange UVA-stråler.

Hvad med SPF?

Sun Protection Factor (SPF) indikerer din solcremes evne til at blokere UVB-stråler. For optimal beskyttelse mod UVB anbefaler dermatologer at bruge solcreme klassificeret som 'høj solbeskyttelse' med SPF30 eller 'meget høj solbeskyttelse' med SPF50 eller SPF50+.

I EU og Norge bør en solcreme også give UVA-beskyttelse, og den bør være mindst 1/3 af UVB-beskyttelsen. Hvis dette er tilfældet, vises det med bogstaverne 'UVA' i en cirkel på emballagen.

Sørg for, at din solcreme også beskytter mod lange UVA-stråler.

Brug tilstrækkelig solcreme

De fleste bruger ikke tilstrækkelig med solcreme. Hvad er den rigtige mængde solcreme? Det er sandsynligvis mere, end du tror. En kvinde i gennemsnitstørrelse skal bruge 36g creme til at dække hele kroppen. Det er omtrent to spiseskefulde eller en stor "golfbold".

Påfør solcreme regelmæssigt

Påfør rigelig og regelmæssig solcreme til alle udsatte områder. Glem ikke dine ører, nakken, fødder, ankler og håndryggen. Vi anbefaler at påføre solbeskyttelse hver anden time– oftere, hvis du svømmer eller sveder meget (selv med en vandresistent creme).

Vælg forskellige solcremer til forskellige situationer

Hvis du ikke har det rigtige produkt til situationen, er du langt mindre tilbøjelige til at bruge din solbeskyttelse så regelmæssigt, som det anbefales. Det giver mening at vælge et par forskellige solcremer, der passer til hele din families ønsker og behov.

La Roche-Posay Laboratory har udviklet ANTHELIOS– en række solcremer med høj og meget høj solbeskyttelse. Vores produkter findes både til børn, babyer, ansigt og krop, og er udviklet til forskellige hudtyper: sensitiv hud, tør hud, fedtet og uren hud, og hud med pigmentering.

BESKYT SMÅ BØRN MOD DIREKTE SOLLYS

Lær, hvordan du beskytter små børn mod skadelige UV-stråler

Børns hud er særlig sårbar over for de skadelige stråler fra solen. Børnelæger og dermatologer er enige om, at babyer og småbørn under 3 år ikke bør udsættes for direkte sollys. Følg et par enkle strategier for at beskytte dine børn mod langsigtede solskader hele livet:

  • Undgå solen, når den er stærkest.
  • Dæk med tøj, en bredskygget hat og UV-solbriller.
  • Brug en solcreme specielt formuleret til børn eller babyer med høj UVA- og UVB-solbeskyttelse på hud, som ikke er mulig at dække til tøj eller andet.
  • Vigtigst af alt skal du lære små børn gode solvaner, som de kan bruge hele livet.

Hvis dine planer betyder, at soleksponering er uundgåelig, skal du altid have beskyttende beklædning ved hånden – dette inkluderer løse, langærmede toppe, længere bukser og svømmeveste. Efter svømning, tør dit barn med et håndklæde, og påfør derefter en solcreme, der er specielt designet til børn. Den bør være vand- og sandafvisende og synlig under påføring, så du ved, at du ikke har overset nogle steder.

La Roche-Posays ANTHELIOS har produkter, som er specielt udviklet til spædbørn og småbørn.

Klik
HER for at få flere oplysninger om at lære dine børn solbeskyttende adfærd, og hvordan man beskytter børns sårbare hud mod solen.

VI HAR OGSÅ
EN SERIE TIL DET

ANTHELIOS er en banebrydende aktør på solcrememarkedet. Dens bredspektrede, meget høje beskyttelse er resultatet af mere end 25 års avanceret klinisk forskning i solpleje og solsensitive hud. 

VORES HØJE STANDARDER
VED PRODUKTUDVIKLING

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

UDVIKLET MED FOKUS
PÅ TOLERANCE

Se mere
Vores produkter er udviklet med respekt for sensitiv og intolerant hud.
Dokumenteret effektivitet og tolerance.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

LIGE DET VÆSENTLIGE,

I KORREKT AKTIV DOSERING

Se mere
Vores produkter er udviklet i samarbejde med dermatologer, og indeholder kun de nødvendige ingredienser i den rigtige aktive dosis.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TILPASSET HUDPLEJE


TIL DE FLESTE BEHOV

Se mere
Vi har produkter tilpasset til de fleste behov: sensitiv hud, fedtet or uren hud, tør hud, svækket hud, hud med tendens til rødme, og mange andre behov.
laroche posay safety commitment formula protection product head

BESKYTTENDE EMBALLAGE


TOLERANCE OG EFFEKTIVITET

Se mere
Vi bruger beskyttende emballage og kun de mest nødvendige konserveringsmidler for en høj tolerance og effektivitet over tid.

LÆR MERE OM
HVAD SOLBESKYTTELSE ER