Eksem: Hvad det er, og hvorfor du får det?

Hvad er eksem?

Eksem er en inflammation i huden, der skaber irritation, rødme og kløe. Årsagen er ofte, at hudbarrieren er skadet eller svækket. Eksem er almindeligt, især hos spædbørn og børn, men forekommer også hos voksne.

Hvordan ser eksem ud?

Eksem er kendetegnet ved tør, rød og kløende hud. Der findes forskellige eksemtyper, og de kan sidde hvor som helst på kroppen. Hos spædbørn forårsager eksem ofte ru, afskallende røde pletter, især på kinderne og på hagen. Hos ældre børn og voksne sidder eksem først og fremmest i nakken og i hudfolder ved albuer, håndled og bag knæene. Eksem kan have væskefyldte blærer, revner og små sår, der kan bløde. 

Hvorfor får man eksem? 

Eksem er en genetisk tilstand, hvor huden er ekstra sensitiv. Årsagen er en svækket, tør eller beskadiget hudbarriere, der gør, at allergener og irriterende stoffer kan trænge ind i huden og skabe en inflammation. Miljøfaktorer kan også spille en rolle. Hos voksne kan eksem for eksempel forårsages af jobs, der involverer hyppig håndvask, eller hvor man udsættes for kemikalier. 

Tips til dig med tør hud og eksem:

Tør og kløende hud kan beroliges ved hjælp af daglig påføring af fugtgivende og blødgørende produkter. Smør regelmæssigt huden ind med hudpleje tilpasset sensitiv hud. Lad være med at klø! Så slipper du for sår og undgår at få bakterier i dit eksem. Vælg en mild sæbe uden parfume, og prøv at undgå at tage bad eller vaske hænderne for tit, da vandet udtørrer huden. 

VIL DU VIDE MERE OM TØR OG IRRITERET HUD?

placeholder HUDPLEJE TIL TØR OG EKSTREM TØR HUD 

Læs mere
placeholder Plej og beskyt dit barns tørre hud
Læs mere

LIPIKAR
KOMPLET KROPSPLEJESERIE TIL SENSITIV HUD

Effektive plejeprodukter til alle typer af sensitiv hud: fra meget tør og irriteret hud til normal hud hos både børn og voksne.