ALLERGISKE REAKTIONER I HUDEN: ÅRSAGER, SYMPTOMER OG BEHANDLINGAllergi bliver mere og mere almindeligt, og det forventes at halvdelen af alle mennesker i verden har en form for allergi i 2050*.


Der findes mange forskellige former for allergi, men i denne artikel vil vi sætte fokus på årsager, symptomer og behandling af hud med allergiske reaktioner.

Årsager til allergiske reaktioner

Allergiske reaktioner er kroppens måde at reagere på forskellige allergener. Allergisk hud har en hudbarriere, der er kronisk svagere end den normale huds barriere, og den er derfor mere udsat. Problemer, der skyldes allergier, kan være tilbagevendende og kan variere i intensitet.

Allergiske reaktioner i huden forbindes almindeligvis med gener og miljøet. Det betyder, at flere medlemmer af en familie ofte har allergiske reaktioner i huden, som minder om hinanden.

Symptomer på allergiske reaktioner

Symptomer på en allergisk reaktion kan variere, men opleves ofte som eksem i form af rødme, kløe og hævelse, samt knopper eller blærer, som potentielt kan blive til sår.

Symptomerne kan give ubehag i huden, selv om de synes at være relativt begrænsede. De diagnosticeres sommetider som mild erythema (rødme), hudtørhed eller fin afskalning. Dertil kan huden være væskende og klø.

Hvis en substans giver en allergisk hudreaktion, bliver huden typisk rød på det sted, hvor den har været i kontakt med allergenet. Derfor betegnes allergisk hud også som kontaktallergi.

Hvis kontakten gentages flere gange kan symptomerne blive mere intensive, og reaktionen kan sprede sig.

Behandling af hud med allergiske reaktioner

Du bør altid gå til din læge eller dermatolog for at søge vejledning og behandling for hud med allergiske reaktioner.

Som en del af behandlingen er det ofte nødvendigt at få foretaget en allergitest i form af en "lappetest" for at påvise allergien.

Det viser sig, at hudreaktioner såsom pludselig rødme og varme også kan opstå, fordi man har sensitiv hud, hvormed det nødvendigvis ikke er en allergisk reaktion. Du kan læse mere om forskellen mellem allergisk og sensitiv hud her.

Såfremt at din læge eller dermatolog har identificeret et eller flere skyldige allergener, så bør du undgå al kontakt med disse.

Afhængigt af det aktuelle allergen kan du få vejledning og ordineret en passende behandling. Eksempelvis ordineres antihistaminer ofte mod allergier.

Sideløbende med behandlingen kan du anvende supplerende hudpleje, som hjælper til at berolige huden og tilføre fugt. Hvis du har hud med tendens til allergi, kan det minimere risikoen for allergiske reaktioner, hvis du bruger hypoallergen hudplejeprodukter.

Læs mere om hypoallergen hudpleje.*WHO Estimation. GA2LEN. “Does rhinitis lead to asthma?” General practitioner. Brochure 2007.

TOLERIANE

TOLERIANE er en produktserie designet til at fugte og berolige sensitiv hud og hud med tendens til allergi.