Fedtet hud: Renseprodukter og ansigtscreme til fedtet hud

Article Read Duration 5 min læsning

De fleste af os vil på et tidspunkt i vores liv opleve at have fedtet hud, som skyldes overproduktion af talg i hudens porer. Det er vigtigt at lære, hvordan du bedst plejer fedtet hud for at undgå urenheder som hudorme og bumser.

Her er 6 gode hudplejetips til at reducere effekten af fedtet hud:

1. Brug et renseprodukt, der skånsomt renser din hud, f.eks. 3-i-1 micellar rensevand eller et skummende renseprodukt.
2. Hold huden fugtet med en fugtgivende creme med talgregulerende egenskaber.
3. Vælg en makeup, der ikke tilstopper porerne.
4. Fjern altid makeuppen grundigt, når dagen er omme.
5. Vask pudebetrækket en gang om ugen for at reducere bakterievækst.
6. Spis en sund og varieret kost med et lavt indhold af forarbejdede kulhydrater, sukker og mejeriprodukter.

Det er vigtigt at vælge renseprodukter, ansigtscremer og solcremer, der er specielt udviklet til fedtet hud. Kig efter 'ikke-komedogene' produkter, der betyder, at produkterne ikke tilstopper hudens porer

HVAD ER FEDTET HUD?

Fedtet hud skyldes overskydende talg i huden, der normalt viser sig som skinnende områder midt i ansigtet, især på panden og næsen. Hudens porer udvides, og huden bliver tykkere.

Fedtet hud kan også opstå på ryggen og i hovedbunden, hvilket kan få håret til at føles fedtet og klistret. I de mest alvorlige tilfælde kan man mærke et fedtet lag, når man rører ved huden.

HVORFOR FÅR DU FEDTET HUD?

Fedtet hud er ganske almindeligt, især i ansigtet og hovedbunden. Det opstår, når hudens talgkirtler er på overarbejde og producerer for meget talg. Talg udskilles fra porerne i huden, og formålet er at beskytte huden mod udtørring. En vis mængde talg (olie) er altså gavnligt for huden og hjælper med at beskytte os mod forurening og urenheder udefra.  

For dig, der har tendens til fedtet hud, er den gode nyhed, at de fleste med denne hudtype har tendens til færre rynker på lang sigt. Den dårlige nyhed er, at fedtet hud kan skabe perfekte betingelser for hudorme, bumser og urenheder.

ALMINDELIGE ÅRSAGER TIL FEDTET HUD

Nu ved vi, at for meget talg, der udskilles fra porerne, er hovedårsagen til, at du får fedtet hud. Men hvad er årsagen til denne overskydende talg?

Her er nogle af de mest almindelige årsager til overproduktion af talg i huden:

 

HORMONER

Hormonelle ændringer kan stimulere øget produktion af talg. Hormoner svinger i puberteten, før menstruation, under graviditet og i overgangsalderen.

Stress eller sygdom kan også forårsage hormonelle ubalancer, der resulterer i fedtet hud.

 

KOST

Indtagelse af store mængder transfedtsyrer, forarbejdede kulhydrater, sukker og mælkeprodukter kan give fedtet hud. At spise en afbalanceret kost er ikke kun godt for din hud, men også for dit generelle helbred.

Overraskende nok forårsager fedtede fødevarer ikke fedtet hud. Faktisk kan det have en meget gavnlig effekt at spise fed fisk. Der er dog tegn på, at overforbrug af mejeriprodukter og fødevarer med højt glykæmisk indeks (som f.eks. hvidt mel og sukker) kan forårsage fedtet hud og udbrud. Spis en velafbalanceret kost, der er rig på frugt, grøntsager og fiberrige fødevarer for at opnå en optimal sund hud.

 

KLIMA

Varmt og fugtigt vejr kan stimulere talgproduktionen, og derfor kan huden have tendens til at blive mere fedtet i sommermånederne.

 

GENETIK

Også genetik kan spille ind i forhold til, hvor meget talg vi hver især producerer. Nogle mennesker er født med en tendens til at producere mere talg end andre. Og her er ulempen desværre en tendens til fedtet hud. Fordelen er, at din hud er tykkere og mindre tilbøjelig til at danne rynker.

 

OVERDREVEN RENS

Langt de fleste af os ved, at daglig rens af ansigtet er vigtigt for at fjerne urenheder og overskydende olie, der kan indeholde bakterier og tilstoppe porerne.

Men for dig, der har fedtet hud, er det vigtigt at vælge dine renseprodukter med omhu. For jo mere du skrubber og fjerner hudens naturlige talg, jo mere vil den producere for at forsøge at genoprette fugtbalancen.

Dine renseprodukter skal derfor være formuleret til fedtet og sensitiv hud, og en rens skal altid efterfølges af en fugtgivende ansigtscreme til fedtet hud.

 

KOSMETIK

Nogle makeup-produkter kan tilstoppe porerne, hvilket kan medføre en skinnende effekt på huden og muligvis forårsage urenheder som bumser. Skrappe produkter kan beskadige huden og øge talgproduktionen.

 

LÆGEMIDLER

Nogle receptpligtige lægemidler forårsager dehydrering. Din hud vil derfor producere mere olie for at kompensere for fugttabet.

GODE RÅD MOD FEDTET HUD

Det er ikke alle årsager til fedtet hud, som vi selv har kontrol over. Lægemidler, hormonelle forandringer og genetik kan vi ikke ændre på, men der findes dog hudplejeprodukter, makeup og ansigtscremer, der er specielt udviklet til fedtet hud.

Det er vigtigt at vælge netop de hudplejeprodukter, der passer til din hud og dine behov. Herunder kan du finde gode råd til at udvælge renseprodukter, ansigtscremer og makeup, der er egnet til dig med fedtet hud.

TRIN 1: RENSEPRODUKTER TIL FEDTET HUD

Vi anbefaler, at du bruger både et renseprodukt, en fugtgivende ansigtscreme og solbeskyttelse (SPF) i din daglige hudplejerutine til fedtet hud.

RENS HUDEN HVER MORGEN OG AFTEN

Overskydende talg har en tendens til at fange snavs og bakterier i porerne, så det er vigtigt at rense huden og fjerne makeup efter hver dag.

Talg opbygges også, mens du sover, så rens ansigtet forsigtigt om morgenen. Selvom motion er godt for huden, kan døde hudceller, bakterier og snavs samle sig, mens du er i motionscenteret, hvilket kan give uren hud. Fjern derfor din makeup, før du motionerer, og rens ansigt og krop efter træning.
  • Rensevand til fedtet hud: Du kan bruge micellar water, der er specielt udviklet til at reducere talgproduktionen, som fx EFFACLAR 3-i-1 Micellar Rensevand, til at fjerne makeup og rense huden skånsomt.
  • Skummende renseprodukt til fedtet hud: Hvis du foretrækker den skummende fornemmelse i et renseprodukt, der blidt fjerner overskydende talg og urenheder fra fedtet hud, anbefaler vi EFFACLAR Rensegelé+M, som er vores mest populære renseprodukt. Når du har renset ansigtet, dupper du det tørt med et blødt, rent håndklæde
  • Renseprodukt til ansigt og krop: Hvis du også oplever fedtet hud på ryg og skuldre, kan vi anbefale vores EFFACLAR Micro-Peeling Rensegelé, der er udviklet til brug på hele kroppen og fås i en 400 ml flaske med pumpe – perfekt til brusebadet

Det kan være fristende at give din fedtede hud en god gammel sæbe- eller ansigtsscrub. Men lad være!

Jo kraftigere du forsøger at fjerne olien, jo mere talg vil din hud producere for at erstatte den. Det er derfor vigtigt at bruge produkter, der er udviklet til din hudtype og undgå at bruge skrappe eller slibende produkter.

TRIN 2: FUGTGIVENDE ANSIGTSCREMER TIL FEDTET HUD

At bruge en fugtighedscreme vil kun gøre min hud mere fedtet, ikke? Nej, slet ikke.

Ved at bruge en korrigerende fugtighedscreme kan du hjælpe med at beskytte og fugte huden. Fugtet hud er ikke det samme som fedtet hud.

Hvad er forskellen?

Fugtet hud har et højt vandindhold, hvorimod fedtet hud er fyldt med olie eller lipider. Den rigtige fugtighedscreme til fedtet hud vil booste hudens vandindhold, hvilket faktisk reducerer mængden af talg, som din hud producerer.

HUSK EN FUGTGIVENDE ANSIGTSCREME EGNET TIL FEDTET HUD

Det er vigtigt at inkludere en fugtgivende ansigtscreme til fedtet hud i din daglige hudplejerutine, som kan hjælpe med at regulere fugt- og talg-niveauet og samtidig give en matterende effekt.

Her er 3 bud på fugtgivende ansigtscremer til fedtet hud:

  1. Hvis din hud er fedtet og skinnende, kan du prøve EFFACLAR Mat, som har en matterende effekt, der gør huden mindre skinnende og fedtet.
  2. En anden mulighed er EFFACLAR K+, som har en talgregulerende effekt, der hjælper med at modvirke skinnende hud, tilstoppede porer og en ujævn hudoverflade.
  3. Hvis du oplever fedtet hud med mange urenheder og tendens til akne, kan vi varmt anbefale EFFACLAR Duo+M, som har en synlig effekt på uren hud efter kun 12 timer (instrumental test, 43 personer).

TRIN 3: HUSK SOLBESKYTTELSE, NÅR DU HAR FEDTET HUD

Solens stråler ser ud til at forbedre fedtet og uren hud på kort sigt, men kan resultere i en rebound-effekt, der betyder, at der kan forekomme flere urenheder efter sommeren.

Derfor er det vigtigt at bruge solcreme, hvis du har tendens til fedtet hud.

BRUG SOLBESKYTTELSE HVER DAG

Dit ansigt udsættes for solen året rundt – selv når det er koldt og overskyet – så du bør bruge solcreme hver dag

  • Vi anbefaler, at du bruger en solcreme med en meget høj solbeskyttelsesfaktor (SPF50+), der ikke fedter eller tilstopper porerne. Hvis du ønsker en solcreme, der passer til alle hudtyper og har en let konsistens, kan du med fordel prøve ANTHELIOS UVmune Ultra Light SPF50+.


MAKEUP TIL FEDTET HUD

Kvinder med fedtet hud har ofte problemer med makeup. Noget makeup kan tilstoppe porerne og forårsage, at huden producerer mere talg. Det er derfor en god ide at kigge efter makeup, der er specielt udviklet til fedtet hud.

Klik her for at se flere TOLERIANE MAKE-UP produkter eller produkter fra EFFACLAR, der er specielt udviklet til fedtet og uren hud.

Denne artikel er kun beregnet som generel information. Du bør tale med din dermatolog eller praktiserende læge for at få yderligere oplysninger om behandling af akne.

EFFACLAR
TIL UREN OG FEDTET HUD