Afhængigt af hvilken cancerbehandling du får (strålebehandling, immunterapi, kemoterapi, hormonbehandling), kan kroppen gennemgå forskellige forandringer. Visse behandlinger dræber cancerceller, og det kan også påvirke sunde celler og potentielt beskadige hud, negle og hår undervejs.


Det kan være nyttigt, hvis du forbereder, nærer og beskytter kroppen mod bivirkningerne af din cancerbehandling, så du kan føle dig bedst muligt tilpas.


Det kan virke skræmmende at se en liste over bivirkninger, men det er vigtigt at huske, at du sandsynligvis ikke vil opleve dem allesammen. De mest almindelige bivirkninger er hårtab, neglene kan begynde at skalle, og huden kan blive tør og kløende. Disse bivirkninger afhænger alt sammen af, hvordan kroppen reagerer på behandlingen, så det kan være en god idé at gå i gang med at forberede din hud på de behandlinger, der kommer.


Dit lægeteam bør være dit første kontaktpunkt, så tøv ikke med at spørge din onkolog, hudlæge eller sygeplejerske om, hvordan cancerbehandlingen kan påvirke dig.LÆR MERE OM FORSKELLIGE TYPER AF BIVIRKNINGER


Nedenfor finder du nogle tips til at beskytte og nære din hud, dit hår og dine negle.

Cancerbehandlingen kan påvirke din hud, uanset om det er kemoterapi, strålebehandling, immunterapi eller hormonbehandling. Du har måske drøftet de mulige ændringer med dit lægeteam, og selvom listen over disse kan virke skræmmende, kan du være sikker på, at du sandsynligvis ikke vil opleve alle, og at nogle bivirkninger kan være meget milde.


La Roche-Posay forstår den indvirkning, cancerbehandlingen har på din hud, og har udviklet en række skræddersyede produkter, der nærer din hud og øger din komfort, mens du gennemgår behandlingen.


Her finder du nogle af de mest hyppige bivirkninger, som din hud kan blive påvirket af under cancerbehandlingen.

HÅND- OG FOD-
SYNDROM


Dette syndrom kan vise sig på to måder. Nogle gange er der tale om rødme og smertefulde hævelser, som kan forårsage blærer. Det kan også gøre huden tykkere, som kommer til at se gul ud og skalle af med smerter ved trykpunkterne.

XEROSIS
PRURITUS

Strålebehandling, kemoterapi, målrettet behandling og hormonbehandling kan alle forårsage tør hud. Det forekommer som tør hud med udbredt afskalning, ofte med kløe. Din hud kan føles meget stram og ubehagelig. Tør og kløende hud er to af de mest almindelige hudlidelser, men tilstanden kan variere fra mild irritation til mere alvorlige tilfælde.

Brug bomuldstøj for at minimere hudirritation. Undgå uld (mikrofibre) eller syntetisk tøj, og undgå også andre ting, der kan forårsage kløe, såsom sæbe, rengøringsmidler, kemiske produkter eller slibende stoffer. Undgå at klæde dig for varmt på, da varme og sved kan udløse kløe.

Huden skal være ren og tør under strålebehandlingen. Det anbefales derfor på det kraftigste ikke at påføre noget på det bestrålede område mindst 6 timer forinden for at undgå risikoen for boluseffekt (kunstig øgning af strålingsdosis). Om aftenen kan du dække det bestrålede område med et tykt lag af en genopbyggende balm (mindst 3 timer efter behandlingen). Du er velkommen til at kontakte din onkolog eller røntgenlæge, hvis du har spørgsmål.

Det er en god idé at investere i alkoholfri hudplejeprodukter uden parfume. Vær forsigtig med deodoranter, og brug ikke barber- eller hårfjerningscreme på svækket hud. Brug altid en UV-A/UVB-beskyttelse med mindst SPF50. Det område, der udsættes for strålerne, vil være meget sårbart over for solskoldning og skal beskyttes hele livet.

Eftersom cancerbehandling er målrettet efter at dræbe cancerceller, kan den desværre også ændre hårvækst eller få håret til helt at falde af. Det kan både ske for hårene på hovedet og på andre dele af kroppen, såsom øjenbryn og øjenvipper.


Det kan være en hjælp at forberede sig mentalt på de forandringer, der venter forude, og der er også praktiske ting, du kan gøre for at føle dig mere som dig selv. Hvis du beslutter dig for at prøve en paryk, kan du besøge en specialist for at vænne dig til en, før dit hår falder af. Du kan fryse mere, selv derhjemme, når du har mindre hår, så invester i en ny hat, en bandana eller et nyt tørklæde for at bygge bro mellem dit hårtab og din nye hårvækst.


Nedenfor kan du se nogle af de måder, håret kan ændre sig på, og hvordan du kan minimere disse ændringer for din komfort.

HÅRTAB


Alopeci forårsages af behandlinger, der specifikt retter sig mod hurtigt formerende celler, hvilket kan resultere i et pludseligt eller gradvist hårtab. Håret vokser sandsynligvis ud igen efter behandlingen.


Hårtab er forskelligt for alle. Strålebehandling vil kun medføre hårtab på de steder, hvor behandlingen er målrettet. Hvor meget hår du mister, afhænger af den dosis og metode til strålebehandling du får. Håret vokser normalt ud igen inden for nogle måneder, men det kan være tyndere eller have en anden struktur.

FOLLIKULITIS I HOVEDBUNDEN

BESKYT
NEGLENESvækkelse af neglene er en helt almindelig bivirkning, særligt ved kemoterapi og målrettede behandlinger. Du vil måske bemærke, at de bliver mere tørre, misfarvede eller lettere knækker. Bivirkningerne på neglene er ikke alvorlige og vil vare et par måneder efter ophør af behandlingen. Der er dog flere ting, du kan gøre for at fugte og beskytte dine negle, så de føles mere behagelige under cancerbehandlingen.


Start med at bruge en god håndcreme samt en neglebåndscreme. Hvis du ikke har prøvet en før, er det et godt tidspunkt at finde en neglestyrkende creme.


Det anbefales også at finde en løsning til at styrke og beskytte selve neglene. Find en god neglelak med en høj koncentration af silica, en naturligt konsoliderende aktiv ingrediens, da det hjælper med at beskytte neglene og styrke dem mod revner.

PARONYCHION


Paronychion er en smertefuld inflammation i negleomgivelserne, særligt i det område hvor neglen og huden mødes. Der kan dannes en bule på siden af neglen, som kan føre til en bakterieinfektion.