HVAD ER PIGMENTPLETTER OG HVORFOR FÅR MAN DEM?

Article Read Duration 4 min læsning

Huden danner en vigtig barriere mellem vores krop og miljøet. Forskere er nu overbeviste om, at solstråling og forurenende partikler alle bidrager til aldring af huden. Når vores hud udsættes for eksterne påvirkninger, kan den blive kedelig og udvikle rynker, leverpletter (også kaldet alderspletter eller solpletter) og pigmentforandringer.

 

De mest almindelige pigmentforandringer er:


• Hyperpigmentering eller ”overpigmentering”

• Aktinisk lentigo eller ”leverpletter”

• Melasma eller "graviditetsmaske"

• Vitiligo eller ”depigmentering”

 

Sollys og forurening kan udløse og forværre disse pigmentforandringer, så det er vigtigt at bruge effektiv UVA- og UVB-beskyttende solcreme dagligt.

ÅRSAGER TIL PIGMENTPLETTER


PIGMENTPLETTER OG FORURENING

Når det kommer til soleksponering "advarer" huden os, når vi har overskredet vores tolerancetærskel med rødme, ubehag og hævelse – med andre ord solskoldning. Men der er ikke noget åbenlyst svar på forurening, hvilket gør det til en snigende trussel for huden. For at mindske virkningerne af forurening på din hud, bør du rense din hud med et skånsomt renseprodukt to gange dagligt.


PIGMENTPLETTER OG SOLEN

Solen er kilden til lys og liv, men det er også kilden til skadelig ultraviolet (UV) stråling. Virkningerne af UVB-stråling har været kendt i årtier: Men UVB-stråler er kun en del af historien: UVA- og infrarøde stråler er til stede året rundt, selv i overskyet vejr, og kan trænge ind i huden og nedbryde dens væsentlige opbygning. For at reducere deres virkninger bør du vælge en solcreme med bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse.

SOLEN OG FORURENING: EN DÅRLIG KOMBINATION

Der findes beviser på, at forurening kan medvirke til at forstærke virkningerne af solstråling på huden. Både forurening og solens UV-stråler kan forårsage oxidativ stress i huden, hvilket øger udviklingen af rynker.

På hudens overflade kan UV-stråler og forureningspartikler påvirke de pigmentproducerende celler på en måde, som kan øge risikoen for at udvikle en kedelig eller grå hudfarve, "alderspletter" og andre pigmentforandringer. Derfor er UVA- og UVB-beskyttende solcreme dit daglige våben til at beskytte mod miljømæssig aldring i huden.  

FORSKELLIGE TYPER AF PIGMENTFORANDRINGER

Pigmentforandringer tager enten en form af hyperpigmenterede brune pletter eller depigmenterede hvide pletter.

HYPERPIGMENTERING

Hyperpigmentering – eller overpigmentering – forekommer som ujævnt brune områder på huden, som skyldes en overproduktion af melanin (pigment). Denne pigmentdannelse er ofte forbundet med fregner, da melanin er mere ujævnt fordelt i huden. For at undgå ujævn pigmentering bør du bruge din UVA- og UVB-beskyttende solcreme dagligt på alle udsatte hudområder.


LEVERPLETTER

Brune pigmentpletter, som i daglig tale kaldes ”leverpletter”, ”alderspletter” eller ”solpletter”, forekommer ofte på skuldre, arme, hænder og ben. Dermatologer kalder dem aktinisk lentigo, eller lentigo solaris. Disse pletter er en konsekvens af hudens aldring forårsaget af UV-eksponering og solskoldning. De udgør et advarselssignal om, at din “solkapital” (din maksimumsgrænse for sollys) er opbrugt. Enhver yderligere UV-eksponering vil gøre dem mere synlige, så alle solbeskyttelses foranstaltninger bør tages i brug, inklusive beskyttende bredspektret solcreme med høj beskyttelse, beskyttende tøj og hat.


MELASMA

Under graviditet eller som følge af indtagelse af p-piller kan der opstå gråbrune pigmentpletter i ansigtet og på halsen. Dette er ofte kendt som "graviditetsmaske" eller melasma. Selvom det primært er hormonelt, udløses melasma af solen. Hvis du er gravid eller tager p-piller, anbefaler vi derfor altid, at bruge solcreme med høj solfaktor (SPF) og bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse, når du går ud i solen.


VITILIGO

Vitiligo er en depigmenterings forstyrrelse, hvor huden mister sit pigment (melanin) i visse områder, hvilket gør at lyse hvide pletter forekommer på huden. Vitiligo er en genetisk lidelse, men den intensiveres meget ved soleksponering. Vær opmærksom: Vitiligo-pletter kan let blive solbrændte. Hvis du har vitiligo eller blege pletter, bør du altid bruge en solcreme med høj SPF på udsat hud, selv om vinteren.

 

ANTHELIOS

ANTHELIOS er en banebrydende aktør på solcrememarkedet. Dens bredspektrede, meget høje beskyttelse er resultatet af mere end 25 års avanceret klinisk forskning i solpleje og solfølsom hud.