Akne ar: Behandling og forebyggelse af ar efter akne

Article Read Duration 5 min læsning

Akne kan efterlade ar og røde eller brune mærker i huden, men der er måder, hvorpå du kan forebygge eller behandle akne ar og mærker.

For at mindske sandsynligheden for at udvikle mærker eller ar, hvis du har akne, kan du følge nedenstående råd.

● Undgå at pille i eller klemme bumser og knopper.
● Anvend et renseprodukt som mildt renser huden.
● Spørg efter daglig hudpleje, der anbefales af dermatologer.
● Brug en ikke-komedogen og fugtgivende creme samt solcreme med høj SPF.
● Undgå superkoncentrerede AHA-peelings derhjemme, da de kan forårsage irritation.
● Kontakt din læge eller dermatolog for at få behandling af mærker og ar efter akne.

I denne artikel kan du finde svar på, hvorfor der opstår mærker eller ar ved akne, hvilke behandlingsmuligheder der findes for at mindske eller udviske ar efter akne, og uddybende information om, hvordan du bedst forebygger forekomsten af mærker og ar, hvis du har akne.

AR OG MÆRKER EFTER AKNE

Betændte bumser kan føre til ar samt røde eller brune mærker på huden. Herunder kan du læse, hvorfor der opstår mærker og ar i forbindelse med akne, og hvorfor de fremtræder, som de gør.

AKNE AR

Der opstår ar efter akne, når en dyb bums er blevet så betændt, at enzymer har tæret på hudens indre byggesten, såsom kollagen og elastin. Huden producerer arvæv for at hele skaden. Resultatet er et plettet udseende, som dermatologer kalder atrofisk ardannelse.

RØDE MÆRKER

Bumser er et omdrejningspunkt for betændelse, der kan efterlade ar og mørke mærker. Huden reagerer ved at øge blodgennemstrømningen til området og transportere hvide blodlegemer for at bekæmpe og reparere skaden.

Desværre kan denne intense reaktion vare ved, selv efter at knoppen eller bumsen er forsvundet, hvilket efterlader et rødt mærke på huden.

BRUNE MÆRKER

Når din krop bekæmper urenheder, kan inflammationen fremprovokere melaninproduktion i huden og skabe et vedvarende brunt mærke. Dette mærke kan vare i måneder, efter at knoppen er væk og er mere almindeligt på mørkere hud, selvom det også kan påvirke lysere teint. Læger kalder dette postinflammatorisk hyperpigmentering eller PIH.

BEHANDLING AF AR OG MÆRKER EFTER AKNE

Du bør altid forsøge at forhindre, at der opstår ar og mærker efter akne, da forebyggelse er den bedste behandling.

Men hvis du har brug for at behandle allerede opståede ar og mærker efter akne, kan du her se vores ekspertguide til, hvordan du reducerer eller helt udvisker dem.

PEELINGBEHANDLING AF AR EFTER AKNE

En populær løsning til at fjerne ar efter akne er en peeling kaldet TCA (trichloreddikesyre), der foregår på en klinik. Enhver peeling over 10 % anses for at være af medicinsk kvalitet, hvilket betyder, at den kan nå dybere ned end epidermis (det yderste hudlag).

En TCA-peeling er udviklet til at fremme væksten af ny kollagen, en type protein, der hjælper med at reparere skader på huden og forbedre dens udseende. Disse peelinger fremmer cellefornyelsen og efterlader huden klarere og mere strålende.

Behandlingen kan også være gavnlig for mindre ar efter akne – selvom der vil være en vis tid efter behandlingen, hvor din hud skal komme sig.

Der findes forskellige typer peeling, så spørg din hudlæge til råds om, hvilken peeling der vil være egnet til din hud. Ved betydelig ardannelse kan mere indgribende behandlinger som f.eks. laserbehandling være nødvendigt for at mindske synligheden af ar efter akne.

LASERBEHANDLING

Din hudlæge kan forklare laserbehandlinger mere detaljeret, men de kan være effektive mod ar efter akne og røde eller brune mærker på huden.

Laserbehandlinger kan være "ablative" eller "ikke-ablative". Førstnævnte fordamper huden i og omkring arret og efterlader et nyt område med glat hud, mens sidstnævnte stimulerer kollagenproduktionen.

Laserbehandlinger virker dog ikke på alle typer ar. En specifik kategori, kendt som "ice pick"-ar, der er dybt i stedet for bredt, er en del sværere at behandle. Uanset hvilken type ar du har, bør en læge grundigt drøfte dine forventninger med dig og sikre, at du ved, hvad det potentielle resultat kan blive.

ANDRE BEHANDLINGER PÅ KLINIKKEN

Andre metoder til at reducere synlige ar efter akne eller fjerne dem helt omfatter mikrodermabrasion, der bruger bittesmå krystaller til at sandblæse hudens øverste lag.

Der er en vis restitutionstid forbundet med denne behandlingstype, men efterhånden som din hud kommer sig, vil arrene se bedre ud. Der skal dog udvises forsigtighed ved mørkere og mere følsomme hudtyper.

HJEMMEPEELING

Der findes mange forskellige og effektive peelingprodukter med alfahydroxysyre (AHA) på markedet i dag. Men vær forsigtig med superskrappe peelingprodukter med meget høje koncentrationer af AHA, da disse potentielt kan forårsage hudirritation.

I modsætning til mange peelingprodukter til hjemmebrug, indeholder micro-exfoliant peeling en blid syre som LHA, der kan forbedre hudens struktur og hjælpe med at udviske ar efter akne.

FOREBYGGELSE ER DEN BEDSTE BEHANDLING AF AR EFTER AKNE

Som nævnt ovenfor bør du altid forsøge at forhindre, at der dannes ar og mærker efter akne, da disse kan være svære at behandle og slippe af med. Der er meget, du kan gøre for at forhindre, at du får ar og mærker efter akne.

Her får du de 3 mest effektive råd til at forebygge ardannelse og mærker i forbindelse med akne.

1. RØR IKKE VED BUMSER OG ANDRE URENHEDER

Vigtigst af alt: Lad være med at pille i eller klemme bumser og andre urenheder! Dette vil kun forværre inflammationen og sprede infektionen.

Selvom det er fristende at skrubbe og mase knopperne væk, er det faktisk mere sandsynligt, at skrappe eller slibende renseprodukter og prikken øger inflammationen, der forårsager ar og røde eller brune mærker.

2. BESKYT DIN HUD MOD SOLEN

Solen kan have en negativ indvirkning på akne. Det stimulerer melaninproduktionen, der forårsager brune mærker og kan få røde mærker til at se mere synlige ud.

Undgå for meget sol, og sørg for at bruge solcreme med høj eller meget høj solbeskyttelsesfaktor (SPF 30 til 50+) i din hudplejerutine.

For at sikre din hud den bedste solbeskyttelse, bør du vælge en solcreme med bredspektrede solfiltre, der både beskytter huden mod UVA- og UVB-stråler. Prøv for eksempel ANTHELIOS UVmune Ultralet Creme SPF50+.

3. VÆLG HUDPLEJEPRODUKTER, DER FOREBYGGER UREN HUD

Ved at bruge de rigtige hudplejeprodukter i din daglige hudplejerutine kan du undgå og forhindre, at der overhovedet dannes urenheder. Spørg på apoteket eller hudlægen om hudpleje, der er specielt udviklet til uren og fedtet hud.

Vi anbefaler både et effektivt renseprodukt til uren og fedtet hud samt en fugtighedscreme, der udjævner hudoverfladen uden at tilstoppe porerne. Det er vigtigt, at dine hudplejeprodukter ikke virker poretilstoppende, så du kan undgå yderligere urenheder eller udbrud af bumser.

SØG RÅD HOS DIN LÆGE ELLER DERMATOLOG

Som altid, så tøv ikke med at kontakte din læge eller dermatolog for at få ekspertråd om, hvad du skal gøre for enten at forebygge eller behandle akne-relaterede problemer som ar og mærker.

Husk, at jo før du gør noget ved din akne, sørger for at følge en god hudplejerutine, spørger din læge til råds og begynder din aknebehandling, jo mindre er sandsynligheden for, at du med tiden vil udvikle mærker og ar.

Vil du have mere viden om medicinske aknebehandlinger, uanset om du har mild, moderat eller svær akne, kan du finde uddybende informationer om akne-udbrud og behandlinger i artiklen Alt om akne og uren hud.

EFFACLAR
TIL UREN OG FEDTET HUD