Hår er som regel noget af det første som bliver påvirket under en kræftbehandling. Heldigvis vil håret vokse ud igen efter den sidste behandling.

For at komme den psykologiske indvirkning af hårtab i forkøbet kan du mødes med frisører, der er specialiserede inden for dette område. De kan tilbyde dig den mest passende klipning, inden behandlingen påbegyndes, og de kan rådgive dig om det brede udvalg af løsninger, der findes, såsom syntetiske eller naturlige parykker, bomuldsturbaner eller pandehår. Du foretrækker måske også hatte, kasketter, huer, tørklæder eller at være barhovedet. Tøv ikke med at kontakte dit lægeteam eller en patientforening for at få råd.

/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nordics/cancer/under-behandlingen/om-du-lider-av-haravfall/lrp-oncology-2021-sitecore-during-during_hair_loss-flipcard1.jpg

1. VASK DIT HÅR MED EN MEGET SKÅNSOM SHAMPOO, MENS DU UNDERGÅR BEHANDLING

Vask håret med en meget skånsom shampoo, og dup det forsigtigt tørt med et håndklæde. Undgå alt, der kan irritere hovedbunden og håret, såsom hårtørrere, glattejern, krøllejern, varmeruller, permanent, farvestoffer, fletninger og stramme knolde, selv flere måneder efter afslutningen af din behandling.
/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nordics/cancer/under-behandlingen/om-du-lider-av-haravfall/lrp-oncology-2021-sitecore-during-during_hair_loss-flipcard2.jpg

2. BRUG AF EN KØLENDE HÆTTE PÅ VÅDT HÅR FØR START AF KEMOTERAPI KAN HJÆLPE MED AT FORHINDRE HÅRTAB

Der er undersøgelser, der viser, at brug af en kølende hætte på vådt hår ca. 15 minutter før start af kemoterapi kan hjælpe med at reducere indtrængningen af giftstoffer i hårcellerne, hvilket kan forhindre hårtab*. Hætten skal skiftes, så snart den bliver blød, og tages af ca. en halv time efter endt behandling. Spørg dit lægeteam til råds.

Rice, B.A., Ver Hoeve, E.S., DeLuca, A.N. et al. Registry study to assess hair loss prevention with the Penguin Cold Cap in breast cancer patients receiving chemotherapy. Breast Cancer Res Treat 167, 117-122 (2018).
/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nordics/cancer/under-behandlingen/om-du-lider-av-haravfall/lrp-oncology-2021-sitecore-during-during_hair_loss-flipcard3.jpg

3. BESKYT HOVEDBUNDEN OM NATTEN

Gå i seng med et net over håret, eller brug et pudebetræk i satinbomuld. En af de største fordele ved dette materiale er, at det begrænser friktionen sammenlignet med f.eks. bomuld eller hør.
/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nordics/cancer/under-behandlingen/om-du-lider-av-haravfall/lrp-oncology-2021-sitecore-during-during_hair_loss-flipcard4.jpg

4. PLEJ HOVEDBUNDEN MED GODE RUTINER

Hvis du har mistet dit hår, kan din hud og hovedbund føles kløende, eller du kan opleve en smertefuld fornemmelse i hårsækkene. Pas godt på din hovedbund ved at give den passende pleje. Massér nænsomt hovedbunden med nærende hudpleje for at mindske kløe. Du kan bruge en creme som f.eks. Lipikar Balm AP+M til at lindre hovedbunden.

PRODUKT, VI ANBEFALER

TIL HÅR OG HOVEDBUND

Du kan vaske håret med Kerium Extra Gentle, som er skånsom og lindrende for hår og hovedbund.

JEG STYLER
MIN HOVEDBEKLÆDNING

For fem år siden blev jeg ramt af en meget aggressiv kræftsygdom, som gjorde at jeg skulle igennem 18 måneders kemoterapi, hvor jeg blev helt skaldet. Jeg prøvede at gå med paryk, men jeg kunne ikke finde mig til rette med den. Så jeg begyndte at bruge turbaner, fordi de gav mig en følelse af at have hår. Men det var ret stigmatiserende ikke at have øjenvipper eller øjenbryn. En ting førte til den næste, og jeg endte med at opfinde falsk pandehår, der sidder fast takket være et patenteret system, hvor man kan sætte det på med en kasket eller en turban. Jeg ville gerne dele denne opfindelse med andre som står i samme situation, og derfor skabte jeg Franjynes, og genvandt jeg min identitet og mit selvværd. Jeg valgte ikke sygdommen, men jeg fik et valg, da det kom til dette meget synlige og vanskelige stigma.

Julie Meunier Grundlægger af Franjynes – Lesfranjynes.com