Hvis man lige er begyndt på sin cancerbehandling, kan man opleve ændringer på hår, hud og negle, og derfor have spørgsmål omkring hudpleje og hygiejne i denne fase af behandlingen. Det er et vigtigt tidspunkt at dyrke egenomsorg på, både fysisk og mentalt.

Der er mange proaktive måder at beskytte og pleje sin hud på under behandlingen. Der findes hudplejeprodukter, som er anbefalet af dermatologer, der kan pleje kroppen, ansigtet og hovedbunden.

”MIN HUD VAR MERE MAT, TØR OG KLØENDE”

Patienthistorie: "Min hud var mere mat, tør og kløende. Jeg oplevede rødme, både i ansigtet og på kroppen. Det gik op for mig, at jeg var nødt til at pleje min hud på en anden måde end jeg plejede, og tilpasse min hudplejerutine under behandlingen.."

EKSPERTENS
SYNSPUNKT

Hudtoxicitet kan være så alvorligt for nogle patienter, at det kan føre til midlertidig eller permanent afbrydelse af deres cancerbehandling. Men mange dermokosmetiske løsninger kan hjælpe med at forbedre din hudkomfort og livskvalitet.

Pr. Ivan Krakowski Onkolog og formand for AFSOS, den franske forening for understøttende behandling inden for onkologi.

HVAD SIGER DERMATOLOGER
OG ONKOLOGER?

Nogle cancerbehandlinger, afhængigt af typen, kan gøre huden mere sensitiv og skrøbelig. Hvordan huden reagerer, kan variere afhængigt af hudtype, behandlingens art eller varighed. Under behandlingen er det vigtigt at vide hvordan man bedst passer på sin hud, særligt hvis den er udsat for bivirkninger.

For at hjælpe med at håndtere bivirkninger på huden har La Roche-Posay samlet en arbejdsgruppe bestående af dermatologer og onkologer, som er specialiseret i hudsygsomme i forbindelse med cancerbehandlinger.

I 2012 startede La Roche-Posay en europæisk arbejdsgruppe – European Skin Management in Oncology (ESKIMO) – bestående dermatologer og onkologer med speciale i cancerbehandling og de hudproblemer, der kan være forbundet heraf. Efter gennemgang af opdaterede videnskabelige data har gruppen trukket på sin medicinske ekspertise for at udvikle anbefalinger til, hvordan bivirkninger kan håndteres med egnede dermokosmetiske produkter med det formål at forbedre patienternes livskvalitet under deres cancerbehandling.*

Siden 2021 har der også været en nordisk arbejdsgruppe, NECOM, bestående af en gruppe af specialister, herunder dermatologer og onkologer. NECOM-gruppen udgav i 2021 en publikation med titlen 'Skincare for cancer patients in Scandinavia'. I slutningen af 2022 udgav NECOM endnu en publikation ved navn ”Skincare algorithm for patients with cancer and survivors”. Begge publikationener kan findes her.

*Kilde: Dreno B, Bensadoun RJ, Humbert P, et al. Algorithm for dermocosmetic use in the management of cutaneous side-effects associated with targeted therapy in oncology. JEADV 2013, 27, 1071–1080