UREN HUD MED TENDENS TIL AKNE HOS TEENAGERE

Article Read Duration 3 min læsning

Uren hud med tendens til akne hos teenagere er ofte forårsaget af hormonelle forandringer, der opstår i puberteten, som gør huden mere fedtet. De fleste teenagere oplever bumser i puberteten, normalt i ansigtet, men også på brystet og ryggen.


I de fleste tilfælde kan den rigtige hudpleje være løsningen, men i svære tilfælde kan det være nødvendigt at se en læge eller dermatolog for behandling og vejledning.


•     Følg en hudplejerutine tilpasset fedtet og uren hud med tendens til akne.

•     I svære tilfælde af uren hud og akne kan din læge eller dermatolog (hudlæge) hjælpe med behandling og vejledning.

•     Hvis man oplever svær akne, kan man måske få ordineret antibiotika eller isotretinoin.

•     Nøglen til succes er at holde sig til sin daglige hudplejerutine og/eller den ordinerede behandling.

HVAD ER ÅRSAGEN TIL UREN HUD HOS TEENAGERE?

De fleste teenagere oplever at få uren hud og bumser i puberteten. Men hvad er årsagen til akne i teenage årene? Det skyldes ofte de hormonelle ændringer, som kroppen gennemgår i puberteten.

I puberteten begynder vores kønsorganer at producere forskellige hormoner. En gruppe hormoner kaldes androgener, og dets mest kendte hormon er testosteron. Androgener påvirker kroppen på mange måder. Hos både drenge og piger stimulerer de væksten af kropshår samt øger muskel- og knoglemassen. Hos drenge får det høje niveau af androgener også stemmen til at gå i overgang og ansigtsbehåringen til at vokse ud.

Androgenerne påvirker også huden ved at kommunikere til talgkirtlerne, som begynder at producere mere olie i form af talg (også kaldet sebum). Som et resultat heraf bliver ansigtet og ofte ryggen i puberteten mere fedtet, og hudens porer tilstoppes med en blanding af talg og døde hudceller. Herfra kan der opstå forskellige typer af uren hud, lige fra hudorme til bumser og i svære tilfælde også cyster.

HVORDAN FJERNER MAN BUMSER?

I de fleste tilfælde kan den rigtige hudpleje være løsningen til uren hud og hud med tendens til akne og bumser.

I svære tilfælde af akne kan det dog være nødvendigt at se en læge eller dermatolog for behandling og vejledning. De kan ordinere lokale retinoider, såsom adapalen for at reducere dannelsen af hudorme. For at gribe ind overfor nogle af de mikrober, der er ansvarlige for betændte bumser, kan læger ordinere benzoylperoxid. I mere alvorlige tilfælde kan de ordinere antibiotika, såsom doxycyclin.

Til meget svære og resistente udbrud af akne, kan anbefales en behandling med Isotretinoin (Accutane). I alle tilfælde understreger dermatologer behovet for regelmæssig opfølgning og overholdelse, hvilket vil sige, at man skal gennemføre behandlingen for at opnå et succesfuldt resultat.

FINDES DER KLINISKE BEHANDLINGER TIL AKNE HOS TEENAGERE?

Der er dermatologer, som udfører behandling af akne hos teenagere og voksne i deres klinikker.

Akne kan være det, der kaldes retentionel, hvor porerne i hudens talgkirtler er blokeret af masser af komedoner (sorte hudorme) og mikrocyster. Derfor har huden brug for en dermatologisk rensning. Der udføres en smertefri og mindre form for ekstraktionsprocedure på overfladen af huden for at dræne hudorme og mikrocyster. Dette forbedrer behandlingens effektivitet.

HUDPLEJE TIL UREN HUD MED TENDENS TIL AKNE

Som nævnt kan den rigtige hudpleje i de fleste tilfælde være løsningen til uren hud og hud med tendens til teenage akne. Og hvis du bruger makeup, skal du sørge for at fjerne det grundigt, når dagen er omme. En gestus, som din hud vil takke dig for.

Spørg dit apotek for at finde produkter, der er udviklet og velegnet til fedtet og uren hud hos teenagere.

Find den hudplejerutine, der passer bedst til din hud og dit behov. Husk at følge anvisningerne og forhør dig om gode hudplejevaner.

EFFACLAR
TIL UREN OG FEDTET HUD