Alt om solfaktor (SPF)

Solen er fundamentet for alt liv og har en gavnlig virkning i små doser. Men hvis man udsættes for solen i længere tid uden ordentlig solbeskyttelse, kan solens UV-stråler føre til solskoldning, fremme aldring af huden og øge risikoen for at udvikle hud- eller modermærkekræft (malignt melanom).

Derfor anbefaler dermatologer, at du beskytter dig selv med tøj, solhat, solbriller og en solcreme med en høj solfaktor (SPF).

Men det er ikke alle, der ved, hvad solfaktoren betyder, og hvordan man skal forstå og tolke solfaktor-tallene.

I denne artikel har vi samlet alt, hvad du har brug for at vide om solfaktor (SPF).

Hvad er SPF og hvad står det for?

SPF er en forkortelse for den engelske betegnelse for "Sun Protection Factor" (solbeskyttelsesfaktor), der sammen med et tal angiver, hvor godt et produkt beskytter mod solens UVB-stråler.

Du kan læse mere om UVA- og UVB-stråler i denne artikel.

Læs videre for at få en bedre forståelse af, hvad solfaktoren og dens SPF-tal betyder.

 

Hvad betyder solfaktoren?

Tallet for et produkts solfaktor (SPF) er en måling af niveauet af UVB-beskyttelse. Solfaktor-tallet er angivet på alle solcremer og kan inddeles i fire hovedgrupper for dets beskyttelse:

Lav solfaktor: SPF 6 til 10
Medium solfaktor: SPF 15 til 25
Høj solfaktor: SPF 30 til 50
Meget høj solfaktor: SPF 50+

Lad os se på nedenstående eksempel for at få en bedre forståelse af, hvordan solfaktor-tallet kan forstås.

Lad os f.eks. tage et produkt med solfaktor 50 (SPF50). Hvis du påfører et produkt med solfaktor 50 på huden, betyder det, at din hud kan klare 50 gange så meget UVB-dosis, før den bliver rød, sammenlignet med ubeskyttet hud.

Faktoren er med andre ord et forhold, der måler, hvor meget UVB-stråling din hud kan håndtere, før du oplever rødme eller solskoldning med solcreme sammenlignet med ikke at bruge solcreme. Forskellige solfaktorer kan sammenlignes indbyrdes, hvilket betyder, at et produkt med solfaktor 50 beskytter dobbelt så meget som et produkt med solfaktor 25.

Det er dog vigtigt at bemærke, at solfaktoren kun er en indikation. Hvor meget det kræver for en person at blive solskoldet afhænger af flere faktorer, såsom UV-indekset, mængden af UV-stråling du udsættes for, samt vejret, dit tøj, hudtype og meget mere. Det er også vigtigt, hvor meget solcreme du påfører, og om du er i kontakt med vand, sand, sved eller tøj.

Men solfaktoren (SPF) er kun en måling af beskyttelsen mod solens UVB-stråler og ikke UVA-stråler, så hvad er metoden og målingen af UVA-beskyttelsen i et produkt?

 

Hvordan måles UVA-beskyttelse?

Et produkts UVA-beskyttelse måles efter en metode med forkortelsen PPD, som står for det engelske ord "Persistent Pigment Darkening" (vedvarende pigment mørkning).

PPD-metoden fungerer på samme måde som SPF, hvilket betyder, at hvis du påfører et solbeskyttelsesprodukt med PPD 50, kan din hud håndtere 50 gange flere UVA-stråler, før den bliver rød sammenlignet med ubeskyttet hud.

PPD-nummeret står normalt ikke eksplicit på et produkt. I stedet angives det med et symbol med teksten "UVA" i en cirkel, hvis UVA-beskyttelsen er mindst 1/3 af UVB-beskyttelsen. Det vil sige, at hvis et solprodukt med SPF30 har dette UVA symbol, så er UVA-beskyttelsen minimum 10 (1/3 af 30), men det kan også være højere end 10.

Det er en god indikator for at se, om et produkt giver en bredspektret beskyttelse med et tilstrækkeligt niveau af UVA-beskyttelse.

Du kan læse mere om UVA- og UVB-stråler i denne artikel.

Ikke desto mindre siger PPD eller SPF ikke noget om den tid, du kan opholde dig i solen. Derfor er det vigtigt at påføre solcremen igen. Læs mere herunder.

 

Hvor ofte skal du påføre solcreme igen?

Solfaktoren (SPF) eller PPD siger ikke noget om, hvor længe du kan opholde dig i solen. Derfor er det vigtigt at påføre solcremen igen.

Om sommeren, hvor solen er stærkest, anbefales det at påføre solcreme igen mindst hver anden time, især hvis du tilbringer store dele af dagen udendørs.

Hvis du forventer at svømme eller svede, anbefales det, at du bruger en vandfast solcreme for optimal beskyttelse, og at du påfører flere gange.

 

Hvor meget solcreme skal du bruge?

Det er også vigtigt at huske på, at du skal påføre et rigeligt og jævnt lag af solproduktet for at blive beskyttet, og du skal sandsynligvis påføre mere solcreme, end du tror.

En tommelfingerregel er, at du skal påføre en mængde svarende til en golfbold til hele kroppen. Sørg for at påføre produktet jævnt og på alle områder af huden.

 

Hvilken solfaktor skal jeg bruge?

Valget af solfaktor (SPF) afhænger af forskellige faktorer. Du bør overveje dit behov for solbeskyttelse baseret på din huds fototype, UV-indekset, hvor meget tid du opholder dig udendørs, og hvor meget du udsættes for solen.

Det anbefales altid at bruge en solfaktor med en fotostabil og bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse. En måde at kontrollere, om en solcreme har en bredspektret beskyttelse, der dækker de længere UVA-stråler, er at se efter cirklen med teksten "UVA" i midten, som forklaret tidligere.

Alle Anthelios solcremer fra La Roche-Posay er udviklet med fotostabil og bredspektret UV-beskyttelse.

 

Hvad er min huds fototype?

Det er godt at kende sin fototype, så du kan vælge den rigtige solfaktor til din hud. Nogle fototyper bliver lettere brune, mens andre er mere skrøbelige og let bliver røde eller solbrændte.

Din huds fototype er en klassificering, der afspejler, hvordan din hud reagerer på solen og er grupperet i seks fototyper:

● Fototype I: Lys til bleg hud (og rødhårede) ofte med fregner, der nemt bliver røde eller
   brændte, men næsten aldrig bliver brune.
● Fototype II: Lys hud, måske med fregner, der ofte bliver røde eller forbrændte og nogle
   gange får en let solbrændthed.
● Fototype III: Lys til mørk hud, der nogle gange bliver rød eller brændt og normalt får en
   medium solbrun kulør.
● Fototype IV: Mørk hud, der normalt aldrig bliver rød eller brændt, men altid får en mørk
   solbrun kulør.
● Fototype V: Brun hud, der aldrig bliver rød eller brændt, men altid får en mørk solbrun
   kulør.
● Fototype VI: Meget brun (næsten sort) hud, der aldrig bliver rød eller brændt, men altid
   får en solbrun kulør.

Hvis du bruger en solcreme med en højere solfaktor, beskytter du din hud bedre. Hvis du har en lavere fototype med lysere hud, anbefales det at anvende en højere solfaktor sammenlignet med personer med en højere fototype med mørkere hud.

Ikke desto mindre er det vigtigt at huske, at solbeskyttelsesprodukter skal påføres i rigelige mængder og påføres igen hver 2. time eller efter svømning eller intens svedafsondring.

 

Solfaktor til sensitiv hud


Huden er unik for alle. Nogle mennesker kan have mere sensitiv hud end andre, og de kan være følsomme over for specifikke eksterne faktorer fra produkter til medicin (f.eks. fotosensibiliserende), forurening og endda solens UV-stråler (f.eks. hud, der ikke tåler solen).

Når det drejer sig om solfaktoren for sensitiv hud, anbefales det normalt at bruge en solcreme med en faktor 30 til 50+ (høj til meget høj beskyttelse).

Det anbefales også at bruge solcreme, der er udviklet til sensitiv hud. Anthelios solcreme fra La Roche-Posay er udviklet specielt til sensitiv hud til både voksne og børn.

For optimal UVA- og UVB-beskyttelse af ansigtet anbefaler vi at bruge Anthelios UVmune 400 Ultra Light SPF50+ solcreme, som har en meget høj bredspektret beskyttelse, da den beskytter selv mod meget lange UVA-stråler i op til 400 nm.

Til beskyttelse af hele kroppen kan vi anbefale Anthelios Sunlotion SPF50+, som også har en meget høj bredspektret beskyttelse.

 

Solfaktor til børn

Børns hud er mere skrøbelig og sårbar end voksnes hud. Derfor anbefales det at vælge solcreme udviklet til børn med solfaktor 50 eller 50+.

Alle Anthelios-solcremer fra La Roche-Posay til børn har solfaktor 50+ for optimal beskyttelse.

Prøv Anthelios Kids Sun Lotion SPF50+ eller Anthelios Kids Wet Skin SPF50+, hvis dine børn kan lide at lege i vandet. Til babyer anbefaler vi Anthelios Baby Sun Lotion SPF50+.

For at opnå den rigtige solbeskyttelse skal børn altid bære tøj, solhat, solbriller og søge skygge – især midt på dagen, hvor solen er stærkest – og supplere med solcreme. Solcreme alene er ofte ikke tilstrækkeligt og især ikke om sommeren.

Derudover er det vigtigt at vide, at spædbørn og små børn altid bør undgå at opholde sig i solen, da deres hud er meget mere skrøbelig og underudviklet.

Hvis du vil vide mere om solbeskyttelse og solcreme til børn, kan du læse mere i denne artikel.