HVORFOR SOLCREME ER VIGTIG:
DE KORT- OG LANGSIGTEDE VIRKNINGER AF SOLEKSPONERING

Article Read Duration 10 min læsning

Sol i små doser kan gavne dit humør og dit D-vitamin niveau. Men stærk soleksponering kan også forårsage skadelige virkninger på den korte og lange bane. På kort sigt kan UV-eksponering forårsage:


• Solskoldning
• Soleksem
• Pigmenteringsforstyrrelser
• Aldring af huden
• Fotosensitivitet
• Fotoimmunosuppression

På længere sigt kan sol forårsage tidlig aldring af huden og de to primære typer af hudkræft:

• Basalcellekræft
• Melanom

For at reducere risikoen for korte- og langvarige skader grundet UV-eksponering bør du dagligt bruge UVA- og UVB-beskyttende solcreme og huske gode solvaner, såsom at søge skygge, når solen er stærkest og iføre dig hat, solbriller og tøj, der beskytter.

SOL ER GODT I SMÅ DOSER

Kort soleksponering booster humøret og D-vitamin niveauet

Solen er afgørende for liv. I små doser har det en gavnlig virkning på:

  • Humør: Solen kan være et glimrende middel mod visse former for sæsonmæssig depression.
  • D-vitamin syntese, som er uundværlig for at fiksere calcium i vores knogler. For at nyde disse fordele er det tilstrækkeligt med ca. 15 minutters soleksponering pr. dag.

I store doser kan solen imidlertid også være farlig. Læs videre for at finde ud af de kortsigtede og langsigtede virkninger, som solen kan have fra solskoldning, soleksem og akne til for tidlig aldring af huden og en øget risiko for hudkræft.

KORTVARIGE VIRKNINGER AF SOLEKSPONERING

Solskoldning

UV-stråler kan have en række skadelige virkninger på huden på kort sigt. I tilfælde af solskoldning forstyrrer solstrålerne kemiske bindinger i vores DNA , hvilket kan føre til skader på huden. Når cellen registrerer DNA-beskadigelse, kan "apoptose" eller selvdestruktion forekomme. Dette kan fører til en inflammatorisk proces i huden: blodkar kan udvides, hvilket kan give tendens til rødme i huden. Nervefibre sensibiliseres af inflammatoriske mediatorer, hvilket kan gøre huden meget øm og give ubehag. Solskoldning er klassificeret som en 1. grads forbrænding og skyldes hovedsagelig UVB-stråler. 

Solskoldning er mere end bare en kilde til ubehag i huden:

Solskoldninger kan være medvirkende til at øge risikoen for at udvikle hudkræft.

Heldigvis kan gode solvaner og solcreme reducere din og din families risiko for solskoldning og fremtidig hudkræft betydeligt.
Klik HER for at få gode råd til, hvordan du beskytter hele familiens hud i solen

Solcreme indeholder solfiltre, der absorberer energien fra UV-stråler for at reducere deres evne til at trænge ind i huden og forårsage skader. Sørg for, at din solcreme indeholder høj eller meget høj UVB-beskyttelse (se SPF).
Klik HER for at lære mere om UVA- og UVB-stråler.

Soleksem

“Soleksem” kan opstå når din hud udsættes for solens stråler, og kan resultere i rødme og bryde ud i kløende røde knopper på brystet, skuldre, arme og ben.

For at forhindre soleksem er det vigtigt at blive gradvist udsat for solen, og når du er ude i solen, skal du bruge en solcreme med en meget høj beskyttende, tilpasset solfølsom hud. Se efter meget høj UVA- og UVB-beskyttelse, der også beskytter mod lange UVA-stråler, da UVA-stråler er en særlig årsag til soleksem.

Pigmentforandringer

Soleksponering er en af de primære årsager til forskellige typer af ujævn pigmentering i huden (farve), herunder mørke pletter, melasma (graviditetsmaske) eller vitiligo.

 

Hvorfor dannes der mørke pletter på min hud?

UVB-stråler stimulerer celler kaldet melanocytter til at producere et mørkebrunt pigment kaldet melanin, som giver huden naturlig beskyttelse mod solen. I tilfælde af pigmentforstyrrelser bliver melaninproduktionen ukontrollerbar og ujævn, hvilket fører til forskellige slags mørke/lyse pletter på huden.

Hvis du oplever uregelmæssige pigmentforandringer, bør du sikre dig ytte huden med bredspektret dagligt UVA- og UVB-solcreme.

Fedtet hud med tendens til akne: Solen er en upålidelig ven

Mange mennesker tror, at solen tørrer fedtet hud og giver en jævn hudfarve. Dette gælder dog kun på meget kort sigt, f.eks. de første par dage.
Det er rigtigt, at solen oprindeligt tørrer huden, og en solbrun hud kan få pletter til at se mindre tydelige ud, men din hud kan reagere ved at producere endnu mere olie for at kompensere for tørheden. Dette er kendt som “rebound-effekten” og forklarer, hvorfor solen er sådan en upålidelig ven for mennesker med fedtet hud med tendens til akne.


LANGVARIGE VIRKNINGER AF SOLEKSPONERING

Ud over de kortvarige (og normalt reversible) virkninger fra soleksponering kan solen også have en langsigtet indvirkning på huden. Man kan opdele de langvarige virkninger i to grundlæggende kategorier: Tidlig aldring af huden og risiko for hudkræft.

UV-STRÅLER OG TIDLIG ALDRING AF HUDEN

UVA-stråler kan forstyrre hudens indre byggesten såsom kollagen og elastinfibre. Over tid kan soleksponering forårsage at huden bliver tyndere, hvilket kan føre til tab af fylde og elasticitet samt øge synligheden af rynker. UVB-stråler stimulerer også ujævn og uregelmæssig pigmentproduktion i hudens yderste lag (epidermis), hvilket kan føre til mørke pletter (også kendt som alderspletter) og en ujævn hudtone. Disse ændringer i huden kendt som fotoaldring.

Brug daglig solbeskyttelse til ansigtet for at reducere tegn på fotoaldring

For at reducere risikoen for fotoaldring bør du huske gode solvaner samt daglig brug af en bredspektret UVA- og UVB-solcreme til ansigtet.ANTHELIOS UVMUNE Ultra Creme SPF50+ er en solcreme til sensitiv hud m meget høj solbeskyttelse (SPF50+) velegnet til normal og tør hud til ansigt og tilpasset huden omkring øjnene.

Godt at vide: Selv på en grå og regnfuld dag kan huden udsættes for UV-stråler, der gradvist kan medføre synlig fotoaldring. For at beskytte din hud bør du bruge solcreme hver dag, og ikke kun når det er varmt og solrigt.

UV-STRÅLER OG RISIKO FOR HUDKRÆFT

Længere ferier, søgen efter stadig mere solrige destinationer, udendørs aktiviteter og solbadning kan hjælpe til at forklare stigningen i antallet af tilfælde af hudkræft. Dette skyldes, at soleksponering er den hyppigste årsag til hudkræft. Det øger din risiko for de to primære typer: Basalcellekræft og melanom. Den gode nyhed? Hvis det opdages tidligt, kan de fleste tilfælde af hudkræft behandles. Derfor opfordrer vi til at man undersøger sin hud og modermærker, og lærer gode solvaner til at beskytte huden mod solen.

Basalcellekræft

Basalcellekræft er den mest almindelige form for hudkræft. Det er mere almindeligt hos ældre mennesker, der har akkumuleret meget soleksponering gennem årene. Det er også mest almindeligt hos mennesker med lysere hudtyper (bleg hud, lyst hår, lyse øjne og fregner) og har tendens til at forekomme på soleksponerede områder som ansigt og hovedbund. Basalcellekræft kan ligne et hævet hudområde med blodkar, der løber over, eller huden kan være brudt ned, hvilket fører til et sårdannende udseende

Chancerne for at behandle basalcellekræft er gode, hvis man opdager det i tide, da den spreder sig langsomt og ikke har tendens til at sprede sig til andre dele af kroppen som andre kræftformer. Kontakt din læge eller dermatolog for at få undersøgt din hud, hvis den udviser tegn på basalcellekræft. De vil også hjælpe med eventuel behandling om nødvendigt. Risikoen for basalcellekræft kan reduceres med gode solvaner og anvendelse af UVA- og UVB-beskyttelse (især på udsatte områder).

Klik HER for at lære mere om gode solvaner til at beskytte huden mod solen.

Melanom

Melanom er den farligste form for hudkræft og kan udvikle sig i alle aldre. Det er mere almindeligt hos mennesker med lys hudfarve og mennesker med mange modermærker, men det kan forekomme hos alle. Det er en kræft i de pigmentproducerende celler i huden, melanocytter, og tager ofte form af et modermærke, der:

  • er asymmetrisk,
  • har ujævne grænser,
  • har mange forskellige farver inden for modermærker,
  • har en diameter på mere end 6 mm
  • på kort tid ændrer sig.

Ligesom med basalcellekræften er den primære årsag til melanom UV-eksponering.

Prognosen for melanom afhænger af tumorens størrelse, hvor tyk den er, og om den overliggende hud er brudt ned. Igen, der er meget, du kan gøre for at sikre, at du opdager eventuelle problemer tidligt: Du kan lære om, hvordan du kan tjekke dig selv og dem du holder af for tegn på hudkræft med ABCDE-metoden på vores side SAVE YOUR SKIN. Hvis det opdages tidligt, kan de fleste tilfælde af hudkræft behandles.

Kontakt din læge eller dermatolog, hvis du har mistanke om hudkræft.

Beskyt din hud med UVA- og UVB-beskyttelsende solcreme

De fleste melanomer kan forebygges med gode solvaner og den rigtige UVA- og UVB-solbeskyttelse. For at reducere risikoen for melanom:

  • Babyer og børn under 3 år bør ikke udsættes for direkte sollys og bør beskyttes med solcreme selv i skyggen.
  • Børn over 3 år skal påføres solcreme på udsat hud, når de er ude i solen, og bør bære hat, solbriller og beskyttende tøj samt søge skygge, når solen er stærkest.
  • Brug af solcreme og gode solvaner bør fortsættes hele livet.

Barndommen er i sandheden den bedste tid at lære om solbeskyttende adfærd, eftersom solskoldning i barndommen kan øge risikoen for udvikling af melanom. Gode solvaner og adfærd vil komme børn til gode resten af deres liv.

Klik HER for mere information om, hvordan du beskytter børn i solen.

ANTHELIOS

ANTHELIOS er en banebrydende aktør på solcrememarkedet. Dens bredspektrede, meget høje beskyttelse er resultatet af mere end 25 års avanceret klinisk forskning i solpleje og solfølsom hud.