3 spørgsmål til eksperten

Oplysning til patienter om den risiko, der er forbundet med nogle former for medicin, som kan forårsage lysfølsomhed

Img_Oplysning til patienter om den risiko, der er forbundet med nogle former for medicin, som kan forårsage lysfølsomhed

Overfølsomhed over for sollys er resultatet af en interaktion mellem ultraviolette stråler og et sensitivt stof, der findes i huden. Det kan være et produkt, der påføres lokalt (parfume, lægemiddel) eller et molekyle, der tilføres huden via blodet (fotosensibiliserende lægemiddel). Hvordan kan lidelsen behandles eller forebygges? En dermatolog giver gode råd.

Hvad er symptomerne på overfølsomhed over for sollys?

Patienterne kan have en voldsom reaktion, der er begrænset til de områder af huden, der eksponeres for sol.

Huden er rød. Det ser ud som om, at den er solskoldet. Reaktionen viser sig kort tid efter påføringen af et produkt eller indtagelsen af et lægemiddel. Reaktionen kan også ligne eksem, der breder sig ud over de eksponerede hudområder. Denne form for fotoeksem viser sig ofte forsinket (48 timer efter eksponeringen).

Hvad gør du i disse tilfælde?

En visuel undersøgelse af huden peger hurtigt i retning af overfølsomhed over for sollys.

Jeg spørger mine patienter, hvilke lægemidler de har taget,  og hvilke kosmetiske eller medicinske cremer de har anvendt. Der findes mange fotosensibiliserende lægemidler (bestemte antibiotika, antidepressiva, antiinflammatorisk midler osv.). Hvis jeg har mistanke til et lægemiddel, henviser jeg sommetider mine patienter til en specialundersøgelse med henblik på at teste vedkommende under ultraviolet bestråling. Du skal, selvfølgelig, give lindring til patienten, stoppe behandlingen når muligt og stoppe soleksponeringen.

Hvad anbefaler du med hensyn til forebyggelse af overfølsomhed over for sollys?

Patienterne skal oplyses om den risiko, der er forbundet med bestemte former for meget fotosensibiliserende medicin.

Patienterne bør ikke tøve med at spørge deres læge om dette emne. Nogle lægemidler som f.eks. hjertemedicin kan ikke afbrydes. Jeg råder mine patienter til at undgå solen og, hvis de er udendørs, at sørge for at beskytte sig mod solen (tøj, hat, solprodukt med meget høj beskyttelse). Hvis de opholder sig i solen, bør de desuden undgå at bruge parfume direkte på huden.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler