Forskning

UVB- og UVA-stråler: Hvad er forskellen på dem, og hvad er deres effekt på huden?

Img_UVB- og UVA-stråler: Hvad er forskellen på dem, og hvad er deres effekt på huden?

UV-stråler udgør kun 5 % af de solstråler, der når jorden, men de er meget kraftige. Der findes flere forskellige slags. UVC-stråler standses af ozonlaget, men UVA- og UVB-stråler når jorden og har en effekt på huden.

UVA: A som i "alder" eller "allergi"

3.2-UVB and UVA rays in the light of science_illu-1

UVA-stråler findes hele året rundt, selv på overskyede dage, og de udgør 95 % af de ultraviolette stråler, der rammer jordens overflade. De passerer igennem skyer, glas og epidermis. I modsætning til UVB-stråler kan de ikke mærkes og kan trænge dybt ind i huden. Eftersom de primært producerer frie radikaler, kan de forandre cellerne på lang sigt og forårsage følgende:

  • Fotoaldring: En forandring i elastin- og kollagenfibrenes retning, der får huden til at blive slap og miste dens spændstighed og rynker opstår.
  • Solintolerance, også kaldet solallergi (rødme, kløe, soleksem)
  • Pigmentforandringer (graviditetsmaske, pletter)
  • Udvikling af hudkræft.

UVB: B som i "brændt" eller "brun" hud

UVB-stråler udgør 5 % af de ultraviolette stråler, der rammer jorden. De har et meget højt energiindhold og bremses af skyer og glas, men kan trænge igennem epidermis. De giver hudens den brune farve, men kan også give forbrændinger, allergiske reaktioner og hudkræft. Det er derfor vigtigt at beskytte huden både mod UVA- og UVB-stråler.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler