Fokus på

Gravide kvinder og solen: Risikoen for pigmentering

Img_Gravide kvinder og solen: Risikoen for pigmentering

Under graviditeten genererer kroppen flere kvindelige kønshormoner, hvilket forårsager en stigning i melaninproduktionen. Hvis huden i den forbindelse udsættes for sol, kan hyperpigmentering opleves i ansigtet, også kaldet graviditetsmaske eller melasma.

Symptomer

Hormoners påvirkning...

Graviditetsmasken rammer størstedelen af gravide kvinder og begynder i den fjerde graviditetsmåned. En graviditet får kvindens krop til at producere en betydeligt højere mængde kvindelige kønshormoner (østrogen), hvilket også virker stimulerende på melaninsyntesen. Hyperpigmentering viser sig som brune eller grålige pletter, for det meste i midten af panden, på hagen og omkring munden. Den består af pigmenterede pletter, der er brune og ujævne i formen.

Oprindelse

... og solen

Soleksponering øger risikoen for at udvikle en graviditetsmaske betydeligt. Faktisk kan mængden af eksponering på en klar, behagelig dag føre til en overproduktion af melanin, hvilket betyder, at det er tilstrækkeligt til at udløse graviditetsmaske. Pletterne forsvinder i princippet seks måneder efter, at kvinden har født. Men der er en høj risiko for tilbagefald under en efterfølgende graviditet. Det er derfor en god idé at forbygge graviditetsmasken.

Behandling

Forebyggelse af graviditetsmaske

For at forebygge graviditetsmasken er der én regel, du skal følge: Beskyt din hud hver eneste dag, selv i byområder. Det er ikke meningen, at man skal gemme sig for solen, men snarere, at man skal overholde nogle få regler, når man opholder sig i solen.

  • Gå med hat
  • Beskyt din hud med en solcreme med høj faktor og bredspektret beskyttelse (både UVA- og UVB beskyttelse)
  • Påfør solcreme hver anden time
  • Brug en creme til forebyggelse af pigmenteringspletter derhjemme om aftenen
  • Alle disse forholdsregler skal tages, uanset tidspunktet på dagen.

Konsulter en dermatolog for yderligere rådgivning.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler