SOLEKSEM: KENDETEGN OG HVAD MAN KAN GØRE

Article Read Duration 5 min læsning

Soleksem, eller solallergi som det også kaldes kan forårsage kløende røde knopper selv efter en smule soleksponering. Her er nogle råd til hvordan du kan forebygge soleksem:

 

• Undgå solen mellem kl. 11 og 16.

• Brug en hat, solbriller og langærmet bluse.

• Brug bredsprektrede SPF50+ solcremer.

• Sørg for, at din solcreme beskytter mod UVA-stråler.

• Vælg solcreme fremstillet til sensitiv hud.

HVAD ER SOLEKSEM?

Soleksem er et udtryk, der bruges til at beskrive tilstande, hvor huden udvikler udslæt efter at være eksponeret for sollys.

Langt den mest almindelige form for soleksem kaldes polymorf lysudslæt (PLE). På trods af navnet forekommer det ikke altid om sommeren. En skitur, et måltid på en udendørs café om foråret eller selv eksponering for lys gennem et vindue kan udløse små, let hævede røde knopper hos personer med sensitiv hud.

HVORFOR FÅR MAN SOLEKSEM

Læger forstår stadig ikke fuldt ud, hvad der forårsager soleksem, men det antages, at UV-lys modificerer et stof i huden, som immunsystemet reagerer på, hvilket resulterer i, at huden bliver betændt (rød, opkørt, kløende eller får blærer).

Visse medikamenter såsom tetracyclin-antibiotika kan udløse udslæt og solintolerant hud. Hovedårsagen til soleksem er selve sollyset, og især UVA-stråler, hvorfor det er vigtigt at følge gode solråd og bruge den solcreme, som passer til din hud og dit behov for solbeskyttelse.



HVEM FÅR SOLEKSEM?

Alle mennesker kan få soleksem, børn såvel som voksne, men det er mere almindeligt blandt kvinder mellem 15-35 år, personer med lys hud og mennesker der bor i mindre solrige regioner.



HVORDAN SER SOLEKSEM UD?

Soleksem refererer ofte til en tilstand kendt som polymorf lysudslæt. "Polymorf” betyder noget, der tager mange former. Dette betyder, at der er flere forskellige typer soludslæt:

  • Den mest almindelige forekomst er i form af ansamlinger af små, røde kløende knopper.
  • De har tendens til at forekomme i halsudskæring, på skuldre, arme og ben samt vristen. Ansigtet er ofte upåvirket.
  • De ses normalt 12 timer efter eksponering.

FOREBYGGELSE AF SOLEKSEM

Den bedste behandling mod soleksem er forebyggelse. Det betyder at begrænse soleksponering, følge gode solvaner samt bruge den rigtige solcreme. Følg disse enkle tips for at reducere risikoen for soleksem:

  • Undgå solen mellem kl. 11 og 16.
  • Brug beskyttende tøj såsom hat, solbriller, langærmede T-shirts osv.
  • Brug beskyttende solcreme med en meget høj solbeskyttelsesfaktor (SPF50+) og med bredspektret UVB- og UVA-beskyttelse.
  • Sørg for, at din solcreme også beskytter mod UVA-stråler.
  • Vi anbefaler også, at bruge en solcreme, som er fremstillet til sensitiv og solintolerant hud.
  • Påfør en passende solcreme hver anden time.

SOLCREME MOD SOLEKSEM

Hvis du oplever, at du får soleksem, bør du finde en solcreme, som passer til din hud og dit behov for solbeskyttelse.



ANTHELIOS SOLCREME

ANTHELIOS fra La Roche-Posay udvikler specialiserede solplejeprodukter til hele familien med høj og bredsprektret beskyttelse mod UVA- og UVB-stråler.Anthelios solplejeserie indeholder både produkter designet til ansigt og krop, til børn og voksne, samt med forskellige teksture og påføringsmuligheder (creme, spray, stift).Produkterne er specielt fremstillet til sensitiv og solintolerant hud, som kan være mere tilbøjelig til at få soleksem, såsom polymorf lysudslæt.

ANTHELIOS

 ANTHELIOS er en banebrydende aktør på solcrememarkedet. Dens bredspektrede, meget høje beskyttelse er resultatet af mere end 25 års avanceret klinisk forskning i solpleje og solfølsom hud.