3 spørgsmål til eksperten

Effektiv behandling af kløe i hovedbunden starter med behandling af årsagen

Img_Effektiv behandling af kløe i hovedbunden starter med behandling af årsagen

Kløe i hovedbunden er et almindeligt problem. Det kan skyldes en lidelse i hovedbunden, skæl men kan også skyldes en ekstern irritation. Hvordan kan vi afhjælpe problemet? Her får du dermatologens gode råd:

Hvad gør du, når en patient klager over kløe i hovedbunden?

Jeg starter med at undersøge, om patienten lider af skæleksem eller psoriasis,

som begge er almindelige lidelser. Disse hovedbundslidelser er ledsaget af øget rødme og skældannelse i hovedbunden. Jeg støder dog oftest på enkelt, fint og fedtet skæl ledsaget af let rødme, som skyldes hudirritation fremkaldt af eksterne produkter. Kløen kan dog også skyldes lus, så jeg gennemgår håret systematisk for luseæg.

Hvis der ikke er synlige tegn på, at der er noget galt, hvordan forklarer du så, at det klør?

Kløen kan skyldes, at huden generelt er sensitiv.

Jeg spørger patienten om, hvor ofte de vasker hår, og hvilken type shampoo de bruger. Overdreven hyppig hårvask med en forkert shampoo kan forårsage kronisk irritation, som er en kilde til kløe. Det udvikler sig til en ond cirkel: Når du kradser i hovedbunden, opstår der inflammation. Føntørring af håret ved høj varme kan skade hovedbunden. Det samme kan stress, som er en hyppig årsag til kløe.

Hvad anbefaler du?

Det er vigtigt at starte med at behandle årsagen.

Der findes særdeles effektive behandlinger til de hovedbundslidelser, som jeg netop har beskrevet. Hvis kilden til irritationen er ekstern, forklarer jeg patienten, at det er ekstra vigtigt at bruge en mild shampoo, at skylle håret grundigt og at undlade at bruge keratolytisk shampoo til daglig hårvask. Der findes også kosmetikprodukter, som kan anvendes efter hårvask for at berolige hovedbunden, hvis den er ekstremt sensitiv. Det er vigtigt, at håret føntørres og styles forsigtigt. Jeg forklarer også, at det er vigtigt at udgå stressende situationer, fordi stress kan øge sensitiviteten.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler