Begrebet atopi

Ordet "atopi" er afledt af det græske "a", der betyder "uden", og "topos", der betyder "sted".
"Uden et sted" er en perfekt måde at beskrive denne sygdom, som er svær at forstå.

Atopi er en genetisk prædispositionfor allergier, kendt som den atopiske familiehistorik. Næsten 80 % af børn med eksem har en familiehistorik.

Atopisk dermatitis er en kronisk, inflammatorisk hudsygdom
Atopiske patienter (50 mio. mennesker er berørt af det i Europa, op til 20 % af børnene på verdensplan) har defekt hudpermeabilitet og et hyperreagerende og ikke-afbalanceret immunsystem. Huden er tør, sensitiv og hyperreagerende.

Der er ikke tilstrækkeligt filaggrin, et protein i huden, som sikrer adhæsion mellem celler i de yderste lag af hud. Desuden mangler huden de lipider, der findes naturligt på overfladen, og som beskytter den mod potentielle allergener.

Under disse omstændigheder kan irritationskilder i omgivelserne, og som normalt tåles fint, f.eks. pollen, støv og visse hygiejneprodukter, trænge ind i huden og forårsage opblussen af eksem.

Denne sygdom forekommer normalt efter (og sommetider før) tremåneders alderen og kan vare mellem et par måneder og flere år, afhængigt af barnet
. Uden ordentlig behandling sætter den onde cirkel af kløe ind: Hudens barriere nedbrydes yderligere, hvilket tillader flere allergener og irritationskilder at trænge gennem huden, og det forårsager yderligere kløe.

I nogle få tilfælde fortsætter denne tilstand i voksenalderen. Halvdelen af de børn, der får atopisk eksem inden etårsalderen, slipper af med den i femårsalderen, selv om huden stadig er meget tør i de følgende år.