3 spørgsmål til eksperten

Børn under tre år bør ikke udsættes for direkte soleksponering.

Img_Børn under tre år bør ikke udsættes for direkte soleksponering.

Det er i barndommen, at huden er mest modtagelig over for solens ultraviolette stråler. "Solkapitalen" forbruges hurtigt i barndommen. Det er meget vigtigt at undgå, at børn bliver solskoldede. En dermatolog giver gode råd om minimering af risikoen.

Mener du på baggrund af din erfaring, at forældre er opmærksomme nok på solens farer?

Der er i dag omfattende mediedækning af farer ved solen, og man er blevet mere bevidst om disse.

Jeg ser dog stadig tegn på solskoldning på børns ansigter og skuldre ved slutningen af sommeren. Det er ikke altid grundet en bevidst soleksponering på stranden, men snarere konsekvenserne af eksponering, mens de dyrker sport (cykling, tennis), hvor forældre ofte er mindre omhyggelige.

Hvilke oplysninger giver du forældre om solbeskyttelse?

Jeg forklarer dem, at børns hud er ekstremt sårbar over for solen.

Jo lysere børnene er (rødhårede og blonde), desto større er faren. Beskyttelsen skal derfor være den samme hele sommeren, selv når himlen er let overskyet, eller hvis børnene løber rundt. De tidspunkter på dagen, hvor solen står højest på himlen, er specielt farlige. Når børnene bliver voksne, kommer de til at mærke konsekvenserne af manglende beskyttelse mod solen

Hvilke oplysninger giver du forældre om solbeskyttelse?

Børn under tre år bør ikke udsættes for direkte eksponering af solen.

Jeg anbefaler solbriller, en hat med en bred skygge, en t-shirt og solcreme med høj beskyttelse på den eksponerede hud. Produktet skal være effektivt mod UVB- og UVA-stråler, påføres i tilstrækkelige mængder og påføres igen hver anden time. Undgå ophold i solen mellem kl. 12 og 15, og sørg for, at børn drikker meget, uanset om det er varmt eller ej.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler