Fokus på

Atopisk eksem er en allergisk hudsygdom, der rammer ekstremt tør hud.

Img_Atopisk eksem er en allergisk hudsygdom, der rammer ekstremt tør hud.

Atopisk eksem, der også kaldes atopisk dermatitis, er en hudsygdom, der forekommer mere og mere hyppigt. Når sygdommen er i udbrud, klør huden, hvorefter den begynder at væske, før der dannes blister. For at reducere antallet af udbrud er det vigtigt, at man undgår kontakt med allergener og påfører fugtende og nærende cremer med jævne mellemrum.

Symptomer

En hyppig hudsygdom

Atopisk eksem eller atopisk dermatitis er en almindelig hudsygdom, som ofte viser sig, når barnet er omkring tre måneder, men den kan også udvikle sig endnu tidligere. Hos nyfødte ses atopisk eksem hyppigst i ansigtet, især på kinderne og hagen. Efterhånden som barnet bliver ældre, ses eksem primært på halsen, hudfolderne omkring albuerne, vristen og bag knæene. Udbrud starter ofte bare med en rød plet på huden, der begynder at klø. Huden bliver tør og ru og begynder derefter at væske, før der dannes blister. Efter hvert udbrud følger en bedringsfase.

Oprindelse

Årsag: Meget tør hud

Mange mennesker er genetisk disponerede for atopisk eksem. Dem, der rammes af denne sygdom, har et yderste reaktivt immunsystem, og oplever at huden er kronisk tør. Fordi hudbarrieren er svækket, er allergenerne i vores omgivelser i stand til at trænge dybt ind i de nederste hudlag. De stimulerer derefter immunsystemet, der overreagerer og der opstår tegn på atopisk eksem: kløe, inflammation og væskende hud. Miljømæssige faktorer, såsom forurening, passiv rygning, etc., kan også forklare den betydelige stigning i forekomsten af atopisk eksem over de seneste par år.

Behandling

Behandling: Dermokortikoider og fugtgivende cremer

Under udbrud: Dermatologer ordinerer cremer eller salver, der indeholder kortikoider, kaldet dermokortikodier. Disse hjælper med at behandle områder med eksem, så snart de viser sig.  Når områderne med eksem er væk, gendanner nærende cremer fugtbalancen i den tørre hud, som også er med til at forebygge udbrud. Cremer til atopisk hud bør påføres hele kroppen en eller to gange om dagen. For at reducere antallet af udbrud anbefaler vi dig følgende: 

  • Tag brusebade frem for karbade
  • Brug milde renseprodukter uden sæbe og parfume
  • Gå med bomuldstøj i stedet for tøj af uld eller syntetiske materialer
  • Hold en lav temperatur i lokalet
Tegn på atopisk eksem forsvinder almindeligvis inden puberteten.
Konsulter en dermatolog for yderligere rådgivning.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler