ÅRSAGER TIL SENSITIV HUD: INTERNE OG EKSTERNE

Article Read Duration 8 min læsning

Tegn på sensitiv hud kan være ubehagelige følelser i huden – prikkende, strammende, kløende eller brændende fornemmelser – som kan resultere i tørhed og rødme.

Årsagen findes ofte i hudens barrierefunktion (hudens yderste lag) hvor man kan have overfølsomme nerveender, der sender signaler om ubehag, som reaktion på harmløse stimuli.

Det vides ikke nøjagtigt, hvorfor dette sker, men hvad der vides er, at disse signaler kan fremkaldes af flere interne og eksterne faktorer.


Eksterne årsager:

• Temperaturændringer og vind
• Forurening
• Sol
• Indeklima
• Hårdt vand
• Kontakt med stoffer som kan fremkalde en reaktion

Interne årsager:

• Krydret mad
• Alkohol
• Glutenintolerance
• Hormonelle ændringer
• Stress eller intense følelser


Hudens følsomhed kan kontrolleres ved at reducere disse faktorer så vidt som muligt (læs videre for at finde ud af hvordan), kombineret med en passende hudplejerutine til sensitiv hud - for eksempel ekspertprodukter fra TOLERIANE-serien.

HVAD ER

SENSITIV HUD?

Sensitiv, følsom eller sart hud kan kendetegnes ved en følelse af ubehag i huden – for eksempel en prikkende, strammende, kløende eller brændende fornemmelse – og som kan lede til tørhed eller tendens til rødme. Enhver hudtype, uanset om den er tør, fedtet eller kombineret, kan være eller blive sensitiv. De karakteristiske tegn på sensitiv hud kan forekomme hele tiden eller kan være forårsaget af specifikke interne og eksterne faktorer.

Vil du vide mere om hvilken form for sensitiv hud du har? Find ud af det HER.

HVAD FORÅRSAGER

SENSITIV HUD?

Det antages, at sensitiv hud skyldes overfølsomhed i nerveenderne i huden, som begynder at sende signaler af ubehag som reaktion på harmløse stimuli. Det vides ikke nøjagtigt, hvorfor dette sker, men hvad der vides er, at disse tegn kan fremkaldes af flere interne og eksterne faktorer. Læs mere herunder om hovedårsagerne til sensitiv hud og vigtigst af alt, hvad man kan gøre.

EKSTERNE FAKTORER

SOM KAN FØRE TIL SENSITIV HUD

Sensitiv hud kan være forårsaget af interne og eksterne faktorer. Lad os først se på de eksterne faktorer.

Temperaturændringer og vind

Eksterne faktorer, der kan påvirke hudens sensitivitet, inkluderer blandt andet varme, kulde og vind. Dette skyldes, at temperaturændringer kan udløse frigivelsen af molekylet histamin i huden. Dette kan forårsage prikkende eller kløende fornemmelser og kan få blodkarrene til at udvides, hvilket kan resultere i rødme.

Hvad du kan gøre: Du kan ikke ændre vejret, men du kan undgå for varme bruse- eller karbade og prøve at skrue ned for centralvarmen om vinteren og air-condition om sommeren. For at styrke din huds barrierefunktion kan du påføre huden et beroligende plejeprodukt som for eksempel TOLERIANE Sensitive.

FORURENING

Sensitiv hud kan også påvirkes af forurening. Fine partikler kaldet PM 2.5 (grundlæggende sod) kan klæbe sig til hudens overflade, hvor de kan udløse en kædereaktion af oxidativt stress, der kan forårsage irritation i huden. Dette nedbryder hudens beskyttelsesbarriere, hvilket kan forårsage tørhed som yderligere øger hudens sensitivitet.

Hvad du kan gøre: Hvis du har sensitiv hud, bør du vælge produkter i tuber eller emballage som er lufttæt med beskyttelsesventiler for at minimere risikoen for forurening eller oxidering. Spørg efter TOLERIANE Sensitive som findes i tube i dit lokale apotek.

Sol

Solen har mange gavnlige egenskaber, men ultraviolette stråler fra sollys kan udløse oxidativ stress i huden, som kan påvirke sensitiv hud. Ligeledes kan solens UVA-stråler øge hudens aldringsproces og forårsage tab af fasthed og øge rynker.

Oplev vores anti-age pleje, der passer til selv den mest følsomme hud med HYALU B5 Husk også vores ANTHELIOS-serie med høj UVA- og UVB-beskyttelse, som er velegnet til sensitiv hud.

Hvad du kan gøre: Integrér et solbeskyttelsesprodukt med SPF 30-50 specifikt formuleret til sensitiv hud i din daglige plejerutine. Prøv ANTHELIOS UVMUNE Ultra Creme SPF50+ med meget høj UVA- og UVB-beskyttelse, og som er særligt tilpasset og testet på sensitiv hud og omkring øjenområdet.

Lær mere om UVA- og UVB-beskyttelse her.

INTERNE ÅRSAGER

TIL SENSITIV HUD

Lad os nu se på de interne faktorer, der kan forårsage tegn på sensitiv hud.

Krydret mad

Har du nogensinde bemærket, at stærk og krydret mad kan øge varmen i din hud? Dette er ikke tilfældigt: et stof kaldet capsaicin som kan findes i stærk og krydret mad kan udløse irritationsreceptorer i huden, hvilket kan føre til de velkendte tegn på sensitiv hud. Man kan også opleve, at huden blusser op og får tendens til rødme, efter at have spist denne type mad.

Hvad du kan gøre: Hvis du har sensitiv hud kan du overveje at begrænse eller helt undlade at spise stærk og krydret mad. Hvis du skal på indisk restaurant, hvorfor ikke vælge en mild korma?

Alkohol

Indtagelse af alkohol kan påvirke sensitiv hud på grund af to indvirkninger: For det første kan alkohol forårsage udvidelse af blodkarrene i huden, hvilket kan resultere i opblussende hud og tendens til rødme; for det andet fungerer det som et diuretikum (et stof, der skyller vand ud af dit system), som udtørrer huden, hvilket gør den mere sårbar over for eksterne påvirkninger.

Hvad du kan gøre: Moderation er nøglen! Det anbefales af begrænse sit forbrug af alkohol, hvis man har sensitiv hud.

Tegn på glutenintolerance

Glutenintolerance kan påvirke din hud. Gluten er ikke en almindelig årsag til sensitiv hud, men det er værd at lægge mærke til, om din hud udviser nogle tegn efter at have spist brød, pasta eller andre glutenholdige fødevarer.

Hvad du kan gøre: Hvis gluten er en årsag til din sensitive hud, er det en god ide at prøve en glutenfri diæt. Du bør vænne dig til at kontrollere produktetiketter på fødevarer for gluten, men den største ændring vil indebære at fjerne korn som hvede, byg og rug fra din kost.

Hormonelle ændringer

Mange kvinder oplever, at tegn på sensitiv hud kan være forårsaget af hormonelle udsving, såsom deres månedlige cyklus eller den perimenopausale livsfase. Hormonelle ændringer kan medføre opblussen hud og give tendens rødme.

Hvad du kan gøre: Hvis du oplever nogle af disse tegn på sensitiv hud kan du anvende La Roche-Posay Termalsk Kildevand, som er både beroligende og antioxiderende. Sørg for, at din hudplejerutine er tilpasset din sensitive hud. Spørg dit apotek om råd til hvilke produkter, der er specielt designet til sensitiv hud med tendens til rødme, som for eksempel ROSALIAC AR.

Stress eller stærke følelser

For nogle mennesker kan stress og stærke følelser forårsage tegn på sensitiv hud.

Psykiske tilstande som disse kan medføre, at nerveenderne i din hud sender signaler af ubehag, og at blodkar i ansigt og hals udvides, hvilket kan forårsage rødme og få ansigt og hals til at føle sig varm.

Hvad du kan gøre: Hvis du synes, at din hud føles ubehagelig eller rød i situationer med høj stress, er dit første skridt at prøve at få din stress under kontrol. En teknik som kan hjælpe i denne slags situationer er mindfulness.

Du kan hjælpe til at reducere hudens ubehag og sensitivitet med den rigtige hudpleje, såsom TOLERIANE Sensitive, der bruger lipider til at styrke hudens fysiske barriere og præbiotika for at bevare dets gode bakterier.

Klik HER for at få en komplet hudplejerutine til sensitiv hud.

1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

VI HAR OGSÅ
EN SERIE TIL DET

TOLERIANE er en produktserie designet til at fugte og berolige sensitiv og intolerant hud.

VORES SIKKERHEDS-
FORPLIGTELSER

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

UDVIKLET MED FOKUS PÅ TOLERANCE

Se mere
Vores produkter er udviklet med respekt for sensitiv og intolerant hud. Dokumenteret effektivitet og tolerance.
laroche posay safety commitment formula protection product head

BESKYTTENDE EMBALLAGE

TOLERANCE OF EFFEKTIVITET

Se mere
Vi bruger beskyttende emballage og kun de mest nødvendige konserveringsmidler for en høj tolerance og effektivitet over tid.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

KUN DET MEST NØDVENDIGE

I KORREKT AKTIV DOSERING

Se mere
Vores produkter er udviklet i samarbejde med dermatologer, og indeholder kun de nødvendige ingredienser i den rigtige aktive dosis.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TILPASSET HUDPLEJE

TIL DE FLESTE BEHOV

Se mere
Vi har produkter tilpasset til de fleste behov: sensitiv hud, fedtet or uren hud, tør hud, svækket hud, hud med tendens til rødme, og mange andre behov.

LÆS MERE OM
HVAD SENSITIV HUD ER

placeholder SENSITIV HUD
LØSNINGER
Se mere
placeholder PLEJE TIL DEHYDRERET, STRAM OG TØR HUD
Se mere