#SaveYourSkin

Meget høj solbeskyttelse til dig og demdu holder af
Tjek dig, beskyt dig og opfør dig sikkert i solen

Download
ABCDE metoden

Gravide kvinder og solen: risikoen for graviditetsmaske

v_article_pregnancy-mask.jpg

Under graviditeten genererer kvindekroppen flere kvindelige hormoner, og det øger produktionen af melanin. Hvis huden bliver udsat for sol i denne periode, kan der opstå hyperpigmentering i ansigtet. Det omtales også som graviditetsmaske eller chloasma.

Symptomer

Indflydelsen af hormoner…

Graviditetsmaske er noget, mange kvinder oplever i starten af fjerde graviditetsmåned. Under graviditeten producerer kvindekroppen markant flere kvindelige hormoner (østrogener), som også øger melaninsyntesen. Denne hyperpigmentering viser sig som brune eller grålige pletter, de fleste midt i panden, på hagen og rundt om munden. Det tager form af pigmenterede plamager, der er brune og har en uregelmæssig form.

Årsager

...og solen

Eksponering for sol øger markant risikoen for at udvikle en graviditetsmaske. Faktisk kan den mængde sol, man får på en skyfri dag med behagelig temperatur, forårsage overproduktion af melanin, hvilket betyder, at det er nok til at udløse fænomenet chloasma. I princippet forsvinder pletterne seks måneder efter selve fødslen. Men risikoen for tilbagefald i en efterfølgende graviditet er høj. Det er derfor hensigtsmæssigt at forebygge forekomsten af en graviditetsmaske.

Forebyggelse

Forebyggelse af graviditetsmaske

Følg rådene for at forebygge forekomsten af en graviditetsmaske: Beskyt din hud hver dag, også i byen. Det går ikke ud på at gemme sig for solen, men nærmere at følge nogle få regler for ophold i solen.

  • Bær hat
  • Beskyt din hud med solcreme med bredspektret solbeskyttelse
  • Påfør solcreme hver anden time
  • Derhjemme om aftenen kan du påføre en antipigmenteringscreme som forebyggelse

Alle disse råd bør følges uanset tidspunktet på dagen.

Spørg endelig din dermatolog/hudlæge for at få flere oplysninger.