0

HUDKRÆFT: HVAD ER DET?

Hudkræft kan vise sig på forskellige måder og i forskellige varianter, hvor nogle er mere alvorlige end andre. Overordnet set er der tre typer læsioner, som man skal holde øje med:

  • Aktinisk keratose og solar keratose: Disse meget almindelige hudlæsioner er ikke hudkræft. Det drejer sig om skællende områder, som føles ru, og som har tendens til at komme igen. De skyldes længerevarende eller hyppig udsættelse for sollys. De viser, at huden har mistet sin naturlige evne til at beskytte sig mod solen og dens UV-stråler. Nogle af dem kan udvikle sig til hudkræft.
  • Karcinom: Karcinomer udgør 90 % af alle tilfælde af hudkræft og skyldes hovedsageligt hyppig og gentagen udsættelse for sollys i voksenlivet. Hvis karcinomer opdages tidligt, kan de behandles, da de vokser langsomt. Karcinomer forekommer ofte i ansigtet og kan således medføre grimme ar, hvis de opdages sent. Derfor er det vigtigt, at du konsulterer en hudlæge, hvis du har den mindste mistanke om et karcinom.
  • Melanom: En ondartet svulst. Melanom er den farligste form for hudkræft, idet den kan være livstruende. Et melanom forekommer som resultatet af kortvarig intens udsættelse for sollys, som kan forårsage solskoldning. Det ses som brune eller sorte pletter på sund hud. I 35 % af tilfældene involverer det et eksisterende modermærke. Hvis det konstateres inden for det første udviklingstrin, kan det helbredes fuldstændigt med medicinsk behandling. Hvis du opdager en mistænkelig læsion, er det derfor afgørende, at du konsulterer en hudlæge.

KUNSTIGE UV-STRÅLER: EN SIKKER MÅDE AT TAGE SOL?

Naturlig solbrændthed er hudens forsvarsmekanisme mod UVB-stråler. Solarier bruger dog smertefri og lumske UVA-stråler. UVA-strålerne, der giver huden kunstig kulør, forårsager tidlig aldring af huden og øger risikoen for at udvikle hudkræft.

GODE SOLVANER

  • Undgå at opholde dig i solen midt på dagen, hvor solen er stærkest: 50 til 70 % af alle tilfælde af hudkræft skyldes overeksponering for UVB- og UVA-stråler.
  • Minimér børns udsættelse for sollys: 80 % af hudskader, der skyldes eksponering for sollys, sker, inden en person fylder 18 år. Skader, der skyldes, at huden udsættes for sol og kraftigt sollys i ungdommen, fører til udvikling af hudkræft.
  • Brug solcreme med en meget høj faktor, som beskytter mod både UVB- og UVA-stråler. Husk at påføre cremen hver anden time, og brug solbriller og en hat.
  • Opsøg en hudlæge, hvis du opdager en hudlæsion, eller hvis du observerer forandringer i et modermærke. Vær opmærksom, og hold øje med dine modermærker med Mole Checker!

FIGUR

90%af alle tilfælde af hudkræft kan kureres,
hvis opdaget i tide*.
* Syndicat National des Vénérologues, 3/10/2008.