Fokus på

Børn og solen: Sensitiv hud har brug for beskyttelse

Img_Børn og solen: Sensitiv hud har brug for beskyttelse

Børns hud, som stadig er under udvikling, er meget mere skrøbelig end den voksne hud, især når det drejer sig om UV-strålernes skadelige effekter. Der findes kun en løsning: god solbeskyttelse.

Context

Tynd hud og et umodent pigmenteringssystem...

Voksne kender alt til solens farer, men de er ikke altid opmærksomme på, hvor enormt sårbar børns hud er. Børns hud er umoden og stadig under udvikling, og er derfor mere sårbar over for solens påvirkning:

 • Fordi den er tyndere, er den mere modtagelig for dybere celleskader.
 • Det mindre udviklede pigmenteringssystem gør, at huden ikke har et forsvarssystem (der hos voksne er det, der hjælper med at beskytte huden mod UV-stråler).

Dette er grunden til, at børn skal være helt beskyttede og helst mere end voksne.

Oprindelse

… meget sårbare over for solskoldning, celleskade og hedeslag

50 % af solkapitalen er opbrugt, inden man er fyldt 20 år. Og ét ud af 55 børn født i 2008 har risiko for at udvikle modermærkekræft. Hvorfor? Børn er ofte overeksponerede for UV-stråler. Når familien er på ferie, tilbringer en tredjedel af alle børn i gennemsnit 15 timer om ugen i deres badetøj: Det er alt for lang tid. Især i betragtning af at vand og sand reflekterer 30 % af UV-strålerne. Børn er ikke i stand til at vurdere faren, og konsekvensen vises ved at børn først giver udtryk for ubehag i huden, når skaden allerede er sket:

 • Solskoldning og dybe celleangreb forårsager uoprettelig skader og kan gøre huden skrøbelig på lang sigt (fremskyndelse af hudens aldring, øget risiko for udvikling af hudkræft senere i livet).
 • Disse dybtliggende skader kombineres med risikoen for dehydrering eller hedeslag.

Behandling

Beskyt børn fra de er helt små

Beskyttelse af dine børn indebærer først og fremmest, at du taler med dem om emnet. En undersøgelse i Tyskland, der omfattede små børn, viste, at oplysninger om solen øger de gode solbeskyttelsesvaner med 500 %:

 • Undgå soleksponering i de timer, hvor solen står højest (mellem kl. 12 og 15), ved at opfordre dem til at lege i skyggen eller tage en lur.
 • Giv dem en hat med en bred skygge på, solbriller og mørkt tøj (en mørk t-shirt beskytter bedre end en hvid)
 • Påfør solcreme jævnligt og i rigelige mængder (mindst to lag hver anden time og hver gang de har været i vandet) på alle udsatte områder af huden...Glem ikke nakke, ører og fødder!
 • Vælg en creme med en beskyttelsesfaktor på 50, der er vand- og sandresistent og formuleret specielt til børn.
 • Sørg for at drikke jævnligt.

ADVARSEL! Samtlige medicinske forskere anbefaler, at børn under tre år helt undgår solen. Konsulter en dermatolog for yderligere rådgivning.

  Anbefalet til dig

  Se alle artikler