HVAD ER HUDORME?

Article Read Duration 3 min læsning

Hudorme eller “åben komedoner” kan ligne små snavsede pletter på huden, men faktisk er de blokerede porer, hvor en blanding af talg og hudceller er blevet mørkere på grund af oxidering efter kontakt med luften. Hudorme er urenheder i huden, som ofte er lette at få øje på. De er typisk mørke i farven og giver ujævnheder i huden.

Hudorme kan betegnes som ikke-inflammatoriske urenheder, hvilket vil sige, at der ikke er en bakteriel betændelsestilstand, og derfor vil hudorme sjældent føre til ubehag, hvis de berøres. Urenheder som bumser er derimod inflammatoriske.

De fleste vil opleve hudorme på og omkring næsen og i den centrale del af ansigtet, men man kan også få hudorme på ryggen, brystet, nakken, arme og skuldre.

Herunder kan du læse mere om hvad, som forårsager hudorme, og hvad du kan gøre for at fjerne hudorme.

HVORFOR FÅR MAN HUDORME?

Hudorme er forårsaget af tilstoppede hårsække. Hårsække (også kaldet "follikler") indeholder hår og en talgkirtel, der producerer talg for at hjælpe med at holde huden blød. Døde hudceller og talg samles og danner en ‘prop’, der får en sortlig farve, fordi den er i kontakt med luften, som får den til at oxidere, på samme måde som skåret frugt skifter farve, når den bliver udsat for luft.

Hudorme er i alt sin enkelthed en ophobning af talg, hvorimod mange andre urenheder er et resultat af noget bakterielt (inflammatorisk). Din krop ser muligvis ikke hudorme som en trussel, men du er måske irriteret over disse små sorte mærker på din hud.

Den gode nyhed er, at der er hjælp at hente til at reducere eller fjerne hudorme, men det kan tage lidt længere tid end mange øvrige former for urenheder.

HVORDAN FJERNER MAN HUDORME?

Hudorme kan reduceres eller fjernes med den rette hudpleje, men det kræver tålmodighed at slippe af med hudorme. Herunder kan du finde råd og produkter, som hjælper mod hudorme:

  • Produkter som eksfolierer huden hjælper til at rense dine porer for døde hudceller og talg, som kan tilstoppe porerne. Prøv eksempelvis Effaclar Rensegelé+M efterfulgt af Effaclar Skintonic for eksoliering af porerne.
  • Brug også en fugtgivende creme udviklet til uren hud, eftersom hudens fugtniveau bør holdes i balance, for ikke at stimulere en overproduktion af talg. Prøv Effaclar K+ som er en talgopløsende fugtighedscreme til fedtet og uren hud med tilstoppede porer og hudorme.
  • Husk altid at være skånsom mod din hud for at undgå irritation og rødme.

Hvis du i længere tid har forsøgt at reducere eller fjerne hudorme med specialiserede hudplejeprodukter, bør du måske overveje at se en dermatolog (hudlæge) for at få det undersøgt. Din dermatolog kan vurdere, om en behandling er nødvendig.

Husk dog at være tålmodig med brug af hudpleje, eftersom det kan tage længere tid at se de ønskede resultater.

EFFACLAR
TIL UREN OG FEDTET HUD