ALT OM AKNE
OG UREN HUD

Article Read Duration 5 min læsning

Akne og uren hud opstår typisk som følger:

• Hormoner forårsager øget talgproduktion, der gør huden fedtet.
• De samme hormoner forårsager øget produktion af hudceller.
• Porerne tilstoppes med en blanding af celler og talg.
• Blokerede porer danner grobund for bakterier, der kan forårsage inflammation, og dermed føre til urenheder og fedtet hud.
• Dette kan resultere i flere typer bumser, som kan være generende for huden.
• Spørg på dit apotek for at få råd og vejledning til korrekt hudpleje. Hvis du oplever svære tegn på akne og uren hud, anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge eller dermatolog.

HVAD ER ÅRSAGERNE TIL AKNE OG UREN HUD?

Der kan være flere årsager til, hvorfor man oplever akne og uren hud.

Akne og uren hud er ofte forårsaget af hormonelle ændringer, der opstår i puberteten såvel som på andre tidspunkter med hormonel forandring, som før din menstruation eller under graviditet hos kvinder. Det kan også skyldes andre faktorer, såsom stress, træthed, kost, UV og forurening. Akne og uren hud er typisk også genetisk: Hvis dine forældre havde det, er det sandsynligt, at du også får det.

HVAD ER HORMONEL AKNE?

Hormonel akne skyldes en ubalance i en type hormon kaldet androgener. Disse hormoner gør huden meget mere fedtet. En vis mængde talg (olie) er gavnlig for huden og beskytter den med et vandtæt lag. Men i puberteten kan hormonelle ændringer medføre en øget sekretion, hvilket kan gøre huden mere fedtet. De samme hormoner kan forårsage en overproduktion af cornealceller (overfladehudceller) ved porernes åbning, hvilket gør, at den stopper til. Det er det, vi kender som åbne komedoner (sorte hudorme).

FEDTET HUD OG BAKTERIER, DER FORÅRSAGER AKNE

Hos tilstoppede porer og hudorme, er talgen ikke i stand til at flyde ud som normalt. Derfor bliver talg i fedtet hud til en fødekilde for de bakterier, der forårsager akne. Bakterier, der forårsager akne, er "anaerobe", hvilket betyder, at miljøet uden ilt i de tilstoppede porer får dem til at føle sig hjemme. Resultatet? De tilstoppede porer bliver inficeret. Akne og uren hud kan ses som hævede knopper (røde pletter) eller bumser (røde knopper med en hvid prik i midten) eller som dybe cyster på stærkt angrebet uren hud.

TYPER AF AKNE OG UREN HUD

Akne og uren hud falder i to grundlæggende kategorier: Retentionel og inflammatorisk
Retentionel akne og uren hud består af tilstoppede porer eller komedoner.
Disse falder i to typer:
  • Åbne komedoner, kendt som sorte hudorme, hvor den klæbrige blanding af celler og talg bliver mørkere når den er i kontakt med luften.
  • Lukkede komedoner, hvor blandingen er forseglet under overfladen og danner det, der kaldes hvide bumser. Inflammatorisk akne og uren hud består af røde, hævede bumser, ofte med en hvid prik i midten.

SVÆRE UDBRUD AF AKNE OG UREN HUD

Nodulær og cystisk akne

I svære tilfælde af akne og uren hud kan man få nodulær eller cystisk akne, som optræder dybere ned i huden. Disse typer af akne kan forårsage permanente ardannelser, og bør behandles af en dermatolog.

AKNE OG UREN HUD MED RØDME

Som reaktion på vækst af bakterier, der forårsager akne og uren hud, frigives stoffer kaldet inflammatoriske mediatorer eller cytokiner i huden. Disse medvirker til, at blodkarrene udvides, hvilket ofte forårsager røde mærker i huden. Hvis din akne og urene hud fører til generel rødme i huden - især på tværs af næse og kinder - så har du måske det, man kalder akne rosacea. Hvis du oplever nogle af disse tegn, og har brug for hjælp, anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge eller dermatolog.

MØRKE PLETTER

OG MÆRKER EFTER AKNE

Har du nogensinde bemærket, at akne og uren hud kan efterlade mørke pletter efter, at bumsen er væk? På grund af inflammation i huden, som er forårsaget af bakterier, kan huden udvikle det, der kaldes postinflammatorisk hyperpigmentering, hvis den udsættes for soleksponering. Dette udtryk betyder blot, at der er brune mærker der, hvor man før havde bumser. Vi anbefaler derfor, at supplere sin hudpleje (og evt. behandling) med solbeskyttelse, hvis du har akne og uren hud.

GODE RÅD TIL UREN OG FEDTET HUD

Hvis du oplever bumser, hudorme og fedtet, skinnende hud, så er et godt råd at spørge efter specialiseret hudpleje til uren og fedtet hud hos dit apotek. Et generelt råd er, at finde den hudpleje eller behandling, som passer til din hud og dit behov. Prøv at følge nogle af disse basale daglige råd:

  • Rens huden og området to gange dagligt med et renseprodukt, som er mildt rensende.
  • Følg op med en daglig hudplejecreme eller serum, der er tilpasset til dit behov. Spørg om hjælp hos dit apotek.
  • Vælg produkter og makeup, som ikke tilstopper porerne.
  • Beskyt din hud mod solen, eftersom soleksponering kan gøre hudens øverste lag tykkere og dermed øge talgproduktionen, hvilket skaber de perfekte betingelser og grobund for urenheder.
  • Klem ikke bumser, da dette kan forværre inflammationen, og kan efterlade mærker og ar i huden.

Hvis din urene hud forværres til trods for disse råd, anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge eller dermatolog. Tøv ikke med at tale med ham/hende om det.

VI HAR OGSÅ
EN PRODUKTSERIE TIL DET

EFFACLAR er en komplet løsning til alle stadier af fedtet og uren hud.

VORES HØJE STANDARDER
VED PRODUKTUDVIKLING

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

UDVIKLET MED FOKUS
PÅ TOLERANCE

Se mere
Vores produkter er udviklet med respekt for sensitiv og intolerant hud.
Dokumenteret effektivitet og tolerance.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

KUN DET ESSENTIELLE,
I KORREKT AKTIV DOSERING

Se mere
Vores produkter er udviklet i samarbejde med dermatologer, og indeholder kun de nødvendige ingredienser i den rigtige aktive dosis.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TILPASSET HUDPLEJE
TIL DE FLESTE BEHOV

Se mere
Vi har produkter tilpasset til de fleste behov: sensitiv hud, fedtet og uren hud, tør hud, svækket hud, hud med tendens til rødme, og mange andre behov.
laroche posay safety commitment formula protection product head

BESKYTTENDE EMBALLAGE
TOLERANCE OG EFFEKTIVITET

Se mere
Vi bruger beskyttende emballage og kun de mest nødvendige konserveringsmidler for en høj tolerance og effektivitet over tid.