Fokus på

Hvad er årsagen til en sensitiv hovedbund? Forurening, stress…

Img_Hvad er årsagen til en sensitiv hovedbund? Forurening, stress…

En sensitiv hovedbund er en hovedbund, som klør og er irriteret. Adskillige faktorer, f.eks. forurening, stress eller skrappe hårprodukter, kan øge hovedbundens sensitivitet. Effektiv behandling af hovedbunden forudsætter, at du har en god, daglig hårplejerutine

Symptomer

Når hovedbunden føles stram og kløende.

Stramhed, kløe og endda ømme hårrødder... På samme måde som huden i ansigtet og på kroppen kan hovedbunden blive sensitiv. Den udsættes hver eneste dag for flere aggressive faktorer, som svækker den.

Når hovedbunden udsættes for bestemte faktorer, f.eks. forurening eller stress, udvikler den akut sensitivitet. Hovedbunden føles tør og kløende, og den føles øm, når du rører ved den. Der forekommer muligvis også skæl. Hovedbundens fysiologiske flora ændres, og der sker en formering af mikroorganismer. Hudcellerne på ydersiden af hovedbunden udvikler sig meget hurtigere end normalt, og der dannes skæl.

Oprindelse

Der er flere årsager til, at hovedbunden bliver sensitiv

Der er flere årsager til, at hovedbunden bliver sensitiv. Det kan skyldes ubalance i talgudskillelsesprocessen, som fører til irritation. Forurening og stress kan også irritere hovedbunden. Forurening dækker håret med en film af skadelige elementer og danner, lige som stress, frie radikaler. Disse frie radikaler modificerer hovedbundens struktur og ændrer hårløget. Håret mister sin glød og vitalitet. Følgende almindelige elementer kan også gøre hovedbunden sensitiv:  

 • Ensidig kost
 • Skrappe shampooprodukter
 • Hyppig styling og føntørring
 • Styrthjelme, som bæres i længere perioder ad gangen
 • Klorvand, sollys...
Kløe, røde pletter og skældannelse kan være tegn på hovedbundslidelser, som f.eks. eksem eller psoriasis. Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt, at lidelsen behandles.

Behandling

Skånsom shampoo, som plejer hovedbunden

Hvis du vil genoprette hovedbundens fysiologiske balance, er det første skridt at bruge en mild shampoo til sensitiv hovedbund. Andre gode daglige vaner til håret omfatter:  

 • En sund og varieret kost
 • Undgå stress
 • Jævnlig massage af hovedbunden for at stimulere blodcirkulationen
 • Undgå at have håret i en stram hestehale hele dagen, og giv det plads til at ånde
 • Beskyt håret med en solhat, når du opholder dig i solen.
Konsulter en dermatolog for yderligere rådgivning.

  Anbefalet til dig

  Se alle artikler