Atopisk hud – en hudsygdom der rammer ekstremt tør hud

I Danmark lider en fjerdedel af alle børn af atopisk hud - også kaldet børneeksem. Atopisk hud er en kronisk tilbagevendende hudsygdom, som viser sig ved kronisk tør hud. Igennem projektet Lipikar Familier bliver danske familier, hvis børn har atopisk hud, støttet. 100 danske familier får et års gratis forbrug af Lipikar Balm AP+ og Lipikar Syndet AP+. Få familiernes bedste råd til, hvordan du lettest kommer igennem en hverdag med atopisk hud.


Hvad er atopisk hud?

Atopisk hud er en kronisk tilbagevendende hudsygdom, som viser sig ved kronisk tør og irriteret hud, hvor der let opstår infektioner. Atopisk hud viser sig som et rødt og fortykket udslæt, hvor der kan forekomme blærer.

Atopisk hud påvirker i høj grad hverdagen hos de familier, den berører.


Hvordan fungerer et liv med atopisk hud?

Vi har talt med Lene Andresen, som deltog i projektet Lipikar Familier i 2016. Lenes søn Philip fik konstateret atopisk hud, da han var et halvt år gammel. Tilstanden er dagligt til gene for Philip, der i dag er 2,5 år. Philip er tit plaget af kløe og smerter på både hænder og fødder. Familien Andresen oplever især kløe som et problem. Lene fortæller, at Philip ikke kan lade være med at klø sig, selv når de lige har smurt ham ind i fugtighedscreme. Dette er problematisk, da det er med til at forværre tilstanden.

Ifølge Lene kan det være hårdt at have et barn med atopisk hud. Lene udtaler følgende:

”Det kan være hårdt at leve et liv med atopisk hud, da Philip ofte har ondt. Heldigvis er han begyndt at kunne fortælle os, når det gør ondt. Når Philip er plaget af smerter bruger vi hormoncreme for at modvirke dem.”

Det kom bag på Lene, at huden kan være så sart. Heldigvis har de med tiden lært, hvordan de bedst tackler det.


Atopisk hud påvirker hele familiens livskvalitet

Familien Andresen har prøvet mange forskellige produkter og behandlinger uden held. Familien fik anbefalet Lipikar-produkterne fra La Roche-Posay af en veninde, hvis datter også har atopisk hud. Ifølge Lene har dette være en positiv oplevelse, som hun udtrykker på følgende måde:

”Lipikar-produkterne har været rigtig gode for Philips hud. De har gjort en forskel, vi er meget tilfredse med dem, så nu bruger vi ikke andet.”

Ifølge Lene har det forøget familiens livskvalitet at være med i programmet. En af de bærende grunde til dette er, at Philips hud er blevet meget bedre og mindre generet efter, de er begyndt at bruge Lipikar Syndet AP+ og Lipikar Balm AP+ .


Gode råd fra familien Andresen

Det kan være hårdt at have et barn, der har atopisk hud. Familien Andresen har de sidste par år gjort sig forskellige erfaringer i forhold til, hvordan man bedst kommer igennemde daglige udfordringer et liv med atopisk hud giver. Vi har samlet familiens råd i håb om, at de kan hjælpe andre, der står i samme situation. 

-    Vask aldrig dit barns tøj med vaskepulver, som indeholder parfume
-    Smør dit barn ind i Lipikar-produkter hver aften inden sengetid
-    Brug Lipikar Syndet AP+ til at vaske hænder i
-    Undgå at give dit barn fødevarer, som indeholder meget væske

Læs mere om atopisk hud på siden og find flere gode råd.