Patricks historie: ny hverdag med en forbedret hud samt færre søvnløse nætter

Atopisk eksem påvirker ikke kun huden men også livskvaliteten hos mange børn og voksne. Men der er hjælp at hente.

Patrick er 5 og et halvt år gammel og er, som mange andre børn, plaget af atopisk eksem. I april 2018 tog Patrick og hans mor Sunniva turen fra Norge til det dermatologiske termalske center i La Roche-Posay i Frankrig. Opholdet hjalp Patrick, som kom hjem til en ny hverdag med en forbedret hud samt færre søvnløse nætter.

 Billede: Patrick og hans mor Sunniva der sidder med et glas termalsk kildevand i La Roche-Posay. At drikke vandet indgår som en del af behandlingen.
Billede: Patrick der behandles i det termalske center i La Roche-Posay, april 2018.

EN HUDSYGDOM SOM PÅVIRKER LIVSKVALITETEN
Patrick er 5 og et halvt år gammel, og kommer fra Midsund i Norge. Han er en af de 20% af børn der rammes af atopisk eksem*, og han har været plaget af eksem, siden han var 1 år gammel. Med årene er Patrick blevet vant til livet med eksem, men det kan være en stor udfordring, fordi andre børn kommenterer eksemen, og det at han bløder. Derudover, er der meget andet, han må undgå, f.eks svømmehallen, hunde og katte mv. Patrick er blevet rigtig god til at passe på, men i perioder er eksemen værre end andre, og det er svært som mor at opleve. Det værste er kløen om natten, som påvirker søvnkvaliteten. (ref. Sunniva, mor til Patrick)

3 UGERS BEHANDLING, FOR EN BEDRE HVERDAG
I april 2018 tog Patrick og hans mor til behandlingscentret i La Roche-Posay i håb om at få hjælp til en bedre hverdag. Centeret i La Roche-Posay er verdens største dermatologiske termalske center, hvor ca. 8.000 patienter med forskellige hudlidelser (atopisk eksem, psoriasis, brandskader osv.)  bliver behandlet hvert år med det termalske kildevand fra La Roche-Posay. Patricks behandling varede 3 uger og bestod af daglig Filiformis brusning, karbad, forstøvning  – hver dag tilset af centrets tilknyttede dermatologer. Som supplerende pleje, anvendte han Lipikar Balm AP+ til at blødgøre og berolige huden, Lipikar Syndet AP+ som dagligt mildt vaskeprodukt, og når han oplevede ubehag i løbet af dagen, brugte han Lipikar Stick AP+ til at reducere følelsen af kløe. 

”Allerede efter 1 uge, kunne vi se forskellen. Hans hud blev blødere, og eksemen begyndte at forsvinde. Inden vi kom hertil, vågnede Patrick hver time, hver eneste nat for at klø. I dag sover han hver nat uden at vågne.” – fortæller Sunniva.

HUDENS MIKROBIOM, NY RELEVANT FAKTOR  I FOREKOMSTEN AF ATOPISK HUD
Symptomerne ved atopisk hud er et resultat af strukturelle og funktionelle svækkelser i overhuden, der tillader udefrakommende irritanter at trænge ned i huden. Atopisk hud er dermed karakteriseret ved en svækket hudbarriere. Forskning fra L’Oréal Research viser, at mikrobiomen (hudens normalflora) også spiller en vigtig rolle i forekomsten af atopisk hud. Hos mennesker med atopisk hud, er mikrobiomen i ubalance. Forbliver mikrobiomen i ubalance, vil forekomsten af irritationer og kløe som følge af ekstremt tør hud vende tilbage.