3 spørgsmål til eksperten

Cheilitis (læbeeksem) behandles bedst gennem forebyggelse

Img_Cheilitis (læbeeksem) behandles bedst gennem forebyggelse

Cheilitis er inflammation af læbeområdet forårsaget af forskellige eksterne faktorer. Læberne er normalt bløde med meget lidt keratin, men de kan blive tørre og skallende. Denne tilstand er ubehagelig for patienten.

Hvordan ser læberne ud hos patienter med cheilitis?

Slimhinden er tør, og hudcellerne skaller af i flager.

I sværere tilfælde forekommer der også smertefulde lodrette revner. Tørheden giver en ubehagelig brændende fornemmelse. Jeg oplever, at patienterne har tendens til at kompensere for tørheden ved at fugte læberne hyppigt med tungen, men det gør blot situationen værre. Nogle gange er det huden omkring læberne, som bliver irriteret, tør, rød og revnet.

Hvorfor bliver læber beskadiget?

Læberne er meget sensitive over for ekstern påvirkning.

Kulde og sol er to af de hyppigste årsager til cheilitis. Patienterne har ofte tendens til at pille de tørre flager af, så der opstår inflammation, som forværrer cheilitis. Der observeres muligvis også intolerance over for sticks eller læbestift, som indeholder allergener. Det kan medføre eksemdannelse på læberne, som spreder sig til området omkring munden. Nogle gange skyldes tørheden medicin.

Hvordan behandles cheilitis?

Forebyggelse er reglen.

Jeg anbefaler mine patienter at bruge et beskyttende, neutralt og nærende læbeprodukt uden allergener (konserveringsmidler, peruviansk balsam), så snart vejret begynder at blive koldt. I bjergene eller i sommersolen er det vigtigt at bruge en beskyttende læbeprodukt med solfiltre. Det er vigtigt, at patienterne undgår dårlige vaner, f.eks. at bide i læberne eller fugte læberne med tungen. Til revnede læber anbefaler jeg at bruge helende salver med en god tolerance. Ved kontaktdermatitis er det naturligvis vigtigt at identificere årsagen til irritationen og undgå dette stof.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler