3 spørgsmål til eksperten

For at kunne behandle en forbrænding korrekt skal det vurderes, hvor alvorlig den er

Img_For at kunne behandle en forbrænding korrekt skal det vurderes, hvor alvorlig den er

Varmeforbrændinger og/eller førstegradsforbrændinger skyldes ofte kontakt med varm væske, damp eller en genstand i hjemmet. Under alle omstændigheder skal vi behandle smerten, forhindre, at forbrændingen breder sig, og derefter fremme hudens heling. En dermatolog giver gode råd om dette emne.

Hvad er det første, man skal gøre, når man behandler en forbrænding?

Hold det forbrændte område under koldt vand i flere minutter.

Som det allerførste, rådgiver jeg altid mine patienter, til at holde forbrændingen under koldt vand i adskillige minutter. Det begrænser at den forværres og lindrer smerten. For at kunne behandle forbrændingen korrekt, skal det vurderes, hvor alvorlig den er. Kogende vand giver nogle meget smertefulde forbrændinger, men de er ofte ikke så dybe som dem, man får fra kogende olie, der kan trænge ned i den dybe dermis. Hvis forbrændingen er dyb, skal man dække den til med en steril gazeforbinding og søge læge.

Hvordan bør førstegradsforbrændinger behandles?

Jeg råder mine patienter til at lægge en steril hinde med en helende creme.

Hvis huden er rød, og det kun er epidermis, der er ramt (f.eks. efter en solskoldning), vil dette få epidermis til at gendanne sig selv og lindre smerten. Det er desuden vigtigt at beskytte forbrændingen for at undgå kontakt med irritanter og forhindre en sekundær infektion.

Er der nogen forholdsregler, der skal tages efterfølgende?

Huden bliver ved med at være sensitiv og sart efter en forbrænding...

... og den har brug for beskyttelse. Der findes dermokosmetiske produkter, der er udviklet specielt til dette formål. Hvis det mærke, som forbrændingen har efterladt, bliver ved med at være rødt, bliver tykkere og klør, er det bedst at få det tjekket hos lægen, da der kan opstå keloid ardannelse, som ikke er pænt og kan give kløe. Disse ar kræver en specifik behandling, og skal også beskyttes mod solen med en solcreme med høj faktor.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler
    3 pushs