Forskning

Håret og hovedbundens fysiologi

Img_Håret og hovedbundens fysiologi

Hovedbunden dækker et overfladeareal på omkring 600 cm2 og danner en beskyttende fysisk barriere, som samtidig fungerer som grobund for hårvækst. Hår består af keratin og er særdeles slidstærkt. En voksen person har mellem 100.000 og 150.000 hårstrå på hovedet.

Hovedbunden: fungerer som fysisk barriere og holder på varmen

Hovedbunden består af blødt væv, som dækker vores kranium, og er et sammenhængende, blødt og modstandsdygtigt ydre lag. Den er inddelt i flere lag, hvoraf det yderste lag indeholder hårløgene, hvor hårstråene er fastgjort.  Hovedbunden har den samme struktur som huden. Den udfylder flere funktioner, bl.a. som fysisk barriere, immunologisk beskyttelse, varmeisolering...   Fornyelsesprocessen for hovedbundens celler tager normalt to uger. Inflammation kan dog få cellerne i hovedbunden til at vokse hurtigere end normalt. Fornyelsesprocessen for hudens celler er længere end for hovedbundens celler: tre uger i stedet for to. Hovedbundens døde hudceller forsvinder som bittesmå,  usynlige skæl. Inflammation og øget skældannelse kan dog medføre, at der akkumuleres klynger af døde celler, så de døde celler bliver synlige. Denne masse af døde celler kaldes skæl.

Hår: ekstremt slidstærkt

Hårets vigtigste funktion er at beskytte hovedet. Håret består af en del, som er over huden, hårskaftet, og en anden del, som er under huden, hårroden. Hårskaftet vokser frem af hovedbundens overflade, mens roden er indlejret i hårfolliklen. Hårfolliklen er hårets "produktionsenhed". Alle vores hårfollikler producerer millioner af keratinocytter hver eneste dag. Disse celler syntetiserer keratin, som er et støtteprotein, som består af bindevæv, der udgør hårets vigtigste komponent og gør det særdeles slidstærkt. I midten af hårfolliklerne findes hårløgene, kaldet dermale papiller, som samler flere små blodårer med næringsstoffer og oxygen, som er vigtige for hårvæksten. Over hårløgene findes fedtkirtlerne, som producerer talg. På denne måde tilføres håret permanent fedtstof. Hårskaftet består af tre forskellige dele: medulla, som er omgivet af cortex, som igen er dækket af kutikula. Farven varierer fra person til person. En voksen person har mellem 100.000 og 150.000 hårstrå på hovedet.

OPSUMMERING MED BILLEDER ...

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler