Fokus på

Skæl

Img_Skæl

Skæl er tegn på bakteriefremkaldt inflammation, som får cellerne i hovedbunden til at vokse hurtigere end normalt. Der akkumuleres døde celler, som danner generende klynger af skæl. Med særlige tilpassede behandlinger og en sund livsstil har du dog mulighed for at få din sunde hovedbund tilbage.

Symptomer

Cellerne i hovedbunden vokser hurtigere

Skæl skyldes øget skældannelse i hovedbunden. Hudcellerne i hovedbunden fornys naturligt hver anden uge og forsvinder som bittesmå usynlige skæl. Visse faktorer kan dog få cellerne i hovedbunden til at vokse hurtigere end normalt. Der dannes klynger af døde celler kaldet skæl. Dette er en meget almindelig ubalance, som sjældent er alvorlig, selvom den er generende. Der findes to typer skæl:  

 • Tørt skæl: små, fine hvide flager, som drysser ned på skuldrene.
 • Fedtet skæl: større og tykkere gullige flager, som klistrer til håret og hovedbunden.
Kløe og irritation opleves nogle gange i forbindelse med skæl.

Oprindelse

Skæl skyldes mikroskopiske gærsvampe

Skæl skyldes mikroskopiske gærsvampe. Når de formerer sig, udløser de inflammation i hovedbunden. Der dannes øget skæl i hovedbunden i et forsøg på at bekæmpe denne inflammation.  Adskillige faktorer kan fremskynde formeringen af Malassezia:  

 • Eksterne faktorer: fugtighed, hyppig styling og føntørring, skrappe produkter, hårdt vand…
 • Interne faktorer: stress, hormonel ubalance, forkert kost …  
Der opstår en ond cirkel, hvor kløe og irritation fører til øget deskvamation og formering af Malassezia.   Bestemte lidelser, f.eks. psoriasis, kan også medføre øget deskvamation.

Behandling

Hvordan kan vi behandle skæl?

Skælshampoo er et effektivt middel til at bekæmpe skæl. De har en særlig formel, som forhindrer formeringen af de mikroorganismer, som forårsager skæl. De indeholder samtidig eksfolierende stoffer, som fjerner skæl fra hovedbunden.   Hvis du vil forhindre skæl i at komme igen, anbefaler vi, at du:  

 • bruger særlige tilpassede behandlinger som er milde mod hovedbunden
 • undgår skrappe produkter og styling-vaner, som kan svække håret
 • har en sund livsstil med en balanceret kost.
 • 
Konsulter en dermatolog for yderligere rådgivning.

  Anbefalet til dig

  Se alle artikler