3 spørgsmål til eksperten

En skælbehandling skal tilpasses til den bestemte type skæl

Img_En skælbehandling skal tilpasses til den bestemte type skæl

Skæl består af klynger af døde hudceller, som dækker hovedbunden. Mange søger læge for denne hyppigt forekommende ubalance, som ofte ledsages af hovedbundsirritation og kløe. Hvordan slipper vi af med skæl? Her er et godt råd fra en dermatolog.

Findes der forskellige typer skæl?

I en tør hovedbund er skæl tørre, små, fine hvide flager, som nemt skaller af

og som derfor er nemme at se på mørkt tøj. I en mere fedtet hovedbund er flagerne større og tykkere og har tendens til at klistre til hovedbunden ved hårroden. Skæl kan også være ledsaget af kløe i hovedbunden. Skæleksem i hovedbunden er skæl, når det er værst, og kan gøre huden omkring hårgrænsen rød og skallende.

Hvilke løsninger anbefaler du?

Jeg starter med at forklare, at den primære årsag til skæl

er en gærsvamp ved navnet Pityrosporum Ovale, som forekommer naturligt i hovedbunden og i hårsækken. Når gærsvampen formerer sig, forårsager den inflammation og deskvamation. Jeg anbefaler mine patienter at vaske håret jævnligt med en keratolytisk og svampehæmmende shampoo (LHA™keratolytisk lipophil, pirocton-olamin). Til alvorligere former for skæl ordinerer jeg svampehæmmende lotion (ketoconazol, ciclopiroxolamin) og eventuelt en kortsigtet topisk behandling med dermokortikoider, som kan afhjælpe inflammation. Behandlingen skal under alle omstændigheder tilpasses til den bestemte type skæl.

Hvilke råd giver du dine patienter?

Jeg forklarer dem, at det er afgørende at vælge en effektiv skælshampoo

med gode kosmetiske egenskaber, som ikke udtørrer håret, og som er både mild og effektiv. Den skal have en særlig formel, som forebygger hyperseborré som følge af den reducerede talgproduktion (reaktiv seborré). En skælshampoo skal virke i håret i mindst fem minutter, for at de aktive ingredienser har optimal effekt. Det er under alle omstændigheder nødvendigt at gentage behandlingen, for at forhindre dannelsen af nyt skæl.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler