3 spørgsmål til eksperten

Fugtgivende cremer er med til at mindske hyppigheden af udbrud af atopisk eksem.

Img_Fugtgivende cremer er med til at mindske hyppigheden af udbrud af atopisk eksem.

Atopisk dermatitis eller eksem er en meget almindelig, kronisk og tilbagevendende hudsygdom, der er kendetegnet ved inflammation. Hvad skyldes atopisk eksem? Atopisk eksem skyldes en genetisk disposition for allergiske reaktioner på miljømæssige faktorer, og kan være forbundet med astma eller høfeber.

Hvad er symptomerne på atopisk eksem hos dine unge patienter?

Hos nyfødte ses eksem oftest i ansigtet.

Hos små børn findes den som regel i hudfolderne omkring knæ og albuer. Under et udbrud virker huden rød og tør, og den kan sommetider være væskende. Huden har tendens til at klø og bliver tykkere i de berørte områder. Overordnet set er huden ekstremt tør, hvilket kan give kløe, der kan forstyrre nattesøvnen.

Hvilke behandlinger vil du anbefale?

Jeg ordinerer cremer med dermokortikoider,

som er uundværlige for behandlingen af eksem, og giver lindring til børn, der lider af denne kroniske sygdom. Disse yderst effektive cremer skal anvendes indtil alle symptomer er væk (et par dage). Jeg anbefaler derefter, at man bruger nærende cremer for at tilføre huden fugt, hvilket er med til at mindske hyppigheden af udbrud.

Hvilket råd giver du forældrene til dine unge patienter?

Jeg forklarer de bagvedliggende grunde til atopisk eksem, og foklarer hvorfor den gør det daglige liv ret vanskeligt for både børnene og deres familier.

De anvendte behandlinger hæmmer udbrud effektivt, fordi de mindsker udbruddenes hyppighed, men kan dog ikke helbrede sygdommen helt. Sygdommen kan forsvinde af sig selv efter nogle år. Jeg anbefaler mine patienter at bruge milde renseprodukter og dagligt tilføre huden fugt ved hjælp af fugtgivende produkter, der er særlig velegnet til atopisk hud hos børn.

    Anbefalet til dig

    Se alle artikler