#SaveYourSkin

Meget høj solbeskyttelse til dig og demdu holder af
Tjek dig, beskyt dig og opfør dig sikkert i solen

Download
ABCDE metoden

Rådgivning af patienter om risiciene ved nogle former for medicin, der gør en meget lysfølsom

Fotosensibilisering er resultatet af en interaktion mellem ultraviolette stråler og et sensitivt stof, der findes i huden. Det kan være et lokalt påført produkt (parfume, medicin) eller et molekyle, der føres til huden via kredsløbet (fotosensibiliserende stof). Hvordan kan det behandles eller forebygges? Råd fra en dermatolog.

Hvad er symptomerne på fotosensibilisering?

Patienterne kan have en voldsom afgrænset reaktion i de områder af huden, der er eksponeret for solen.

Huden bliver rød. Den ser ud, som om den er solskoldet. Reaktionen forekommer lige efter påførsel af et produkt eller indtagelse af medicin. Reaktionen kan også ligne eksem, der breder sig ud over de eksponerende områder. Denne fotoallergi viser sig ofte som en forsinket reaktion (48 timer efter eksponering for sol).

Hvad stiller du op, når sådan noget sker?

Visuel undersøgelsen af huden peger hurtigt på fotosensibilisering.

Jeg spørger mine patienter, om hvilken medicin, de evt. har taget, og hvilke kosmetiske eller medicinske cremer, de evt. har smurt sig med. Der er mange medicinske produkter, der giver fotosensibiliserende reaktioner (visse former for antibiotika, antidepressiver, antiinflammatoriske midler osv.). Når jeg har mistanke til noget medicin, henviser jeg sommetider mine patienter til en speciallæge til test under ultraviolet stråling. Man skal selvfølgelig hjælpe patienten med at reducere generne, ophøre med behandlingen, når det er muligt, og stoppe eksponering for sol.

Hvad anbefaler du med hensyn til forebyggelse af fotosensibilisering?

Patienter skal lære mere om de risici, der er forbundet med visse meget fotosensibiliserende slags medicin.

Patienter bør ikke holde sig tilbage for at stille deres læge dette spørgsmål. Det er ikke tilrådeligt at ophøre med at tage visse former for medicin, som f.eks. hjertemedicin. Jeg råder mine patienter til at undgå solen og, hvis de opholder sig udenfor, at være opmærksomme på at anvende solbeskyttelse (tøj, hat, solcreme med høj faktor). Når de opholder sig i solen, bør de også undgå  at komme parfume direkte på huden.