Påvirkning af familie og socialt liv

Selv om det ikke er en alvorlig sygdom, påvirker atopisk dermatitis hverdagslivet i allerhøjeste grad.
Forældre er bekymrede, og børn er trætte: atopisk dermatitis kan forstyrre familiens rutiner på grund af de uudngåelige begrænsninger, den opmærksomhed og pleje, der er påkrævet, og den uophørlige kradsen i huden, der forværrer symptomerne og fører til flere urolige nætter.
Det er ikke blot en daglig bekymring for forældre, men søskende kan også føle sig overset eller endda sårede og tilsidesatte, når familien holder op med at deltage i aktiviteter, der kan på virke et barns atopiske helbred, som f.eks. udendørs sport (sved og udsættelse for pollen får eksem til at blusse op) og ture til svømmehallen/svømmepølen eller stranden (brændende fornemmelse forårsaget af klor og salt).

Familiens trivsel afhænger af barnets selvtillid
Gennem dermatologisk behandling og støtte kan vi bedre forstå sygdommen. Vi kan også lære at begrænse dens indvirkning ved f.eks. ikke at rette al opmærksomhed mod berørte børn på bekostning af deres brødre og søstre og ved at opmuntre dem til selv at smøre salve på... Det bør foregå i en rolig og tryg atmosfære.
Fra 4 til 5 år kan børn lære selv lære at undersøge huden og forstå eksem med visheden om, at det bliver bedre med den rette behandling. Gennem tillid til egne kompetencer kan børn finde vejen til at forbedre deres daglige liv og undgå følelsen af at være marginaliseret i både deres familier og deres sociale liv.

Når atopisk dermatitis fortsæter helt ind i det voksne liv, kan det blive et socialt handicap.
Da eksemen i en vis grad påvirker udseendet, kan det også forstyrre dynamikken i et forhold eller skabe ubehag i den atopiske patients professionelle miljø. Et simpelt håndtryk kan f.eks. få andre til at føle sig skidt tilpas eller endda blive afvist.