AKNE OG UREN HUD

Akne (eller "acne vulgaris") og uren hud er en hudtilstand, hvor hudens talgkirtler producerer for meget talg, som sammen med døde hudceller resulterer i at tilstoppe hudens porer. Nogle gange stopper processen der, hvilket forårsager sorte og hvide hudorme (komedoner). Dette er kendt som ”retentionel akne”. I mere alvorlige tilfælde kan bakterier formere sig i det fangede talg, hvilket kan forårsage betændelse i huden og resultere i bumser, som kan være meget generende for huden.

HVAD ER ÅRSAGERNE TIL AKNE OG UREN HUD?


Akne og uren hud opstår typisk som følger:
  • Hormoner forårsager øget talgproduktion, der gør huden fedtet.
  • De samme hormoner forårsager øget produktion af hudceller.
  • Porerne tilstoppes med en blanding af celler og talg.
  • Blokerede porer danner grobund for bakterier, der kan forårsage inflammation, og dermed føre til urenheder og fedtet hud.
  • Dette kan resultere i flere typer bumser, som kan være generende for huden.
  • Spørg på dit apotek for at få råd og vejledning til korrekt hudpleje. Hvis du oplever svære tegn på akne og uren hud, anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge eller dermatolog.
Der kan være flere årsager til, hvorfor man oplever akne og uren hud. Akne og uren hud er ofte forårsaget af hormonelle ændringer, der opstår i puberteten såvel som på andre tidspunkter med hormonel forandring, som før din menstruation, brug af prævention eller under graviditet hos kvinder. Det kan også skyldes andre faktorer, såsom stress, træthed, kost, UV-stråler og forurening.

TYPER AF AKNE OG UREN HUD


Akne og uren hud falder i to grundlæggende kategorier: Retentionel og inflammatorisk.
Retentionel akne og uren hud består af tilstoppede porer eller komedoner. Disse falder i to typer:
  • Åbne komedoner, kendt som sorte hudorme, hvor den klæbrige blanding af celler og talg bliver mørkere når den er i kontakt med luften.
  • Lukkede komedoner, hvor blandingen er forseglet under overfladen og danner det, der kaldes hvide bumser.
Inflammatorisk akne og uren hud består af røde, hævede bumser, ofte med en hvid prik i midten.

HORMONEL AKNE


Udbrud af akne og uren hud ses ofte i forbindelse med hormonelle udsving. Disse omfatter:
  • Tiden omkring din menstruation
  • Under og umiddelbart efter en graviditet
  • Efter stop med brugen af p-piller
  • På tidspunktet før eller i overgangsalderen
I disse tilfælde vil dine udbrud normalt mindskes, eftersom dine hormoner har slået sig til ro.
Hormonel akne skyldes en ubalance i en type hormon kaldet androgener. Disse hormoner gør huden meget mere fedtet. En vis mængde talg (olie) er gavnlig for huden og beskytter den med et vandtæt lag. Men i puberteten kan hormonelle ændringer medføre en øget sekretion, hvilket kan gøre huden mere fedtet. De samme hormoner kan forårsage en overproduktion af cornealceller (overfladehudceller) ved porernes åbning, hvilket gør, at den stopper til. Det er det, vi kender som åbne komedoner (sorte hudorme).

STRESS OG AKNE


Som reaktion på stress producerer vores krop hormoner kaldet androgener. Disse hormoner kan stimulere en overproduktion af talg, hvilket igen kan føre til udbrud af uren hud.

UV-STRÅLING OG FORURENING KAN FORÅRSAGE AKNE


Når huden udsættes for eksterne stressfaktorer såsom UV-stråler, støv eller forurening, udsættes uren hud for oxidering, som kan udløse en kædereaktion: Hyperkeratinisering (en ophobning af døde hudceller), overproduktion af sebum/talg (fedtet hud) og oxidering af sebum og urenheder, der ligger på hudens overflade.
Det er en god ide at beskytte din hud mod solen, og rense dit ansigt regelmæssigt i tider med høj forurening. Spørg efter korrekt hudpleje på dit apotek.

GENETISK AKNE


Akne og uren hud er typisk genetisk: Hvis dine forældre havde det, er det sandsynligt, at du også får det. Forskningsundersøgelser antyder, at nogle mennesker kan være genetisk disponeret, hvilket kan gøre dem mere tilbøjelige til at få akne og uren hud som voksen.

FEDTET HUD OG BAKTERIER, DER FORÅRSAGER AKNE


Hos tilstoppede porer og hudorme, er talgen ikke i stand til at flyde ud som normalt. Derfor bliver talg i fedtet hud til en fødekilde for de bakterier, der forårsager akne. Bakterier, der forårsager akne, er "anaerobe", hvilket betyder, at miljøet uden ilt i de tilstoppede porer får dem til at føle sig hjemme. Resultatet? De tilstoppede porer bliver inficeret. Akne og uren hud kan ses som hævede knopper (røde pletter) eller bumser (røde knopper med en hvid prik i midten) eller som dybe cyster på stærkt angrebet uren hud.

NODULÆR OG CYSTISK AKNE


I svære tilfælde af akne og uren hud kan man få nodulær eller cystisk akne, som optræder dybere ned i huden. Disse typer af akne kan forårsage permanente ardannelser, og bør behandles af en dermatolog.

AKNE OG UREN HUD MED RØDME


Som reaktion på vækst af bakterier, der forårsager akne og uren hud, frigives stoffer kaldet inflammatoriske mediatorer eller cytokiner i huden. Disse medvirker til, at blodkarrene udvides, hvilket ofte forårsager røde mærker i huden. Hvis din akne og urene hud fører til generel rødme i huden - især på tværs af næse og kinder - så har du måske det, man kalder akne rosacea. Hvis du oplever nogle af disse tegn, og har brug for hjælp, anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge eller dermatolog.

MØRKE PLETTER OG MÆRKER EFTER AKNE


Har du nogensinde bemærket, at akne og uren hud kan efterlade mørke pletter efter, at bumsen er væk? På grund af inflammation i huden, som er forårsaget af bakterier, kan huden udvikle det, der kaldes postinflammatorisk hyperpigmentering, hvis den udsættes for soleksponering. Dette udtryk betyder blot, at der er brune mærker der, hvor man før havde bumser. Vi anbefaler derfor, at supplere sin hudpleje (og evt. behandling) med solbeskyttelse, hvis du har akne og uren hud.

GODE RÅD TIL UREN OG FEDTET HUD


Hvis du oplever bumser, hudorme og fedtet, skinnende hud, så er et godt råd at spørge efter specialiseret hudpleje til uren og fedtet hud hos dit apotek. Et generelt råd er, at finde den hudpleje eller behandling, som passer til din hud og dit behov. Prøv at følge nogle af disse basale daglige råd:
  • Rens huden og området to gange dagligt med et renseprodukt, som er mildt rensende. Læs mere om ansigtsrens.
  • Følg op med en daglig hudplejecreme eller serum, der er tilpasset til dit behov. Spørg om hjælp hos dit apotek.
  • Vælg produkter og makeup, som ikke tilstopper porerne.
  • Beskyt din hud mod solen, eftersom soleksponering kan gøre hudens øverste lag tykkere og dermed øge talgproduktionen, hvilket skaber de perfekte betingelser og grobund for urenheder.
  • Klem ikke bumser, da dette kan forværre inflammationen, og kan efterlade mærker og ar i huden.
Hvis din urene hud forværres til trods for disse råd, anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge eller dermatolog. Tøv ikke med at tale med ham/hende om det.