SOLBESKYTTELSE OG SOLCREME TIL BØRN OG BABYER

Article Read Duration 6 min læsning

Babyer og børns hud er mere skrøbelig end voksnes hud, især når det kommer til de skadelige virkninger fra solens UV-stråler. Det vigtigste er, at børn og babyer bliver beskyttet med tøj, solhat, skygge og solcreme i en tidlig alder.


Dermatologer anbefaler, at børn under 3 år overhovedet ikke udsættes direkte for sollys og altid skal beskyttes med solcreme og tøj, selv når de er i skyggen. Ældre børn har brug for at lære gode solvaner, såsom regelmæssigt at anvende bredspektret UVA- og UVB-beskyttende solcreme, tage beskyttende tøj på og undgå eksponering på de mest solrige timer på dagen (kl. 11 til 16).


I artiklen nedenfor finder du en lang række tips til, at lære dine børn om de gode solvaner de har brug for, for at passe på huden når de er ude i solen.

Børn og babyer er mere sensitive over for solen

Babyer og småbørn under 3 år bør ikke udsættes for direkte soleksponering, eftersom børns hud er mere sårbar. Børns hud er tyndere, og pigmenteringssystemet (evnen til at "blive brun") udvikler sig stadig, hvilket betyder, at det mangler det naturlige forsvar, der hjælper med at give voksen hud en vis beskyttelse mod skadelige UV-stråler.


Eftersom børns pigmenteringssystem stadig er under udvikling, har den ikke den selvforsvarsmekanisme, der hos voksne hjælper til bedre at beskytte huden mod UV-stråler. Ung hud (især babyhud) er sårbar over for solskoldning, og det er estimeret, at ca. 50-80% af solrelaterede skader opstår i barndommen og ungdomsårene1.


På kort sigt kan overdreven soleksponering forårsage dehydrering, hedeslag og solskoldning. På lang sigt kan det medføre en øget risiko for hudkræft.


Derfor er solbeskyttelse så vigtig for børn, og babyer skal holdes helt ude af solen. Med den rigtige solcreme til babyer og konstant skygge, bør solskoldning aldrig ske.

Hvornår skal man smøre børn med solcreme?

Børn skal altid smøres med solcreme eller bruge tøj, også selvom de er i skyggen. Vælg en solcreme med solfaktor 50+ (SPF50+), der er skånsom mod babyers følsomme hud. Ældre børn bør smøres regelmæssigt med bredspektret UVA- og UVB-beskyttende solcreme, bære tøj og undgå solens eksponering, når solen er stærkest i løbet af dagen (kl. 11 til 16). Brug en solcreme, der er vandafvisende og høj solfaktor (SPF50+).


Solbeskyttelse til børn er ikke kun til ferien. Børn udsættes for UV-stråler under udendørsaktiviteter året rundt: picnic i parken, aktiviteter på legepladsen, sport osv. Babyer er særligt sårbare over for solskoldning, selv med indirekte soleksponering (dette er når din baby er i skyggen, men reflekteret sollys stadig når deres hud, så beskyttelse er stadig afgørende).


Solskader stiger gradvist og akkumuleres: Tænk på det som at bruge på et sol-kreditkort. For hvert “køb”, du foretager (soleksponering), stiger din “sol-gæld”. Det hele øger risikoen over tid.


Når børn får for meget sol, er der åbenlyse kortsigtede risici:

  • Dehydrering.
  • Hedeslag.
  • Ubehagelig solskoldning.

Børn elsker at lege udenfor, og vi vil gerne have, at de har det sjovt! Men forældre er nødt til at være opmærksomme, da et barn ofte kun vil udtrykke ubehag ved solskoldning, når skaden allerede er sket på barnets hud. Og de langsigtede effekter er mere bekymrende. Overdreven UV-eksponering fra solen kan øge risikoen for:

  • Acceleration af hudens aldring.
  • Hudkræft såsom melanom.

Men gå ikke i panik! Alle disse risici kan reduceres ved at lære børn om gode solvaner og solbeskyttelse. Læs videre om vores gode råd og solvaner til at beskytte dit barns hud mod solen.

HVORDAN BESKYTTER DU DIT BARNS HUD MOD SOLEN?

Beskyttelse handler ikke kun om at bruge solcreme. Ved at lære dine børn om gode solvaner og solbeskyttelse i en tidlig alder, kan de få gavn af dette hele livet. På den måde kan du hjælpe dine børn til også at passe bedre på deres hud.

Her er nogle gode måder at beskytte dine børn på:

  • Dæk dine børn til med en bredskygget hat, UV-solbriller og mørkt tøj (en sort T-shirt er mere beskyttende end en hvid) og suppler altid med solcreme.
  • Søg skygge mellem kl. 11 og kl. 16.
  • Medbring en parasol eller et telt med til stranden.
  • Sørg for, at dine børn drikker vand regelmæssigt.
  • Undervurdér ikke “indirekte” soleksponering: UVA-stråler kan passere gennem skyer og glas, så huden er stadig udsat på en overskyet dag, i bilen eller på en flyrejse.

FIND DEN BEDSTE SOLCREME TIL BØRN OG BABY

Hvilken solfaktor til børn skal jeg vælge?

Brug en solcreme med SPF50+ og bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse til dine børn. Vælg en solcreme udviklet til “våd hud” når I er på stranden eller ved poolen, som du kan anvende uden først at skulle tørre huden af.


Hvor ofte skal man smøre børn med solcreme?

Påfør solcreme med høj SPF (solbeskyttelses faktor) ofte og mindst hver anden time så jævnt som muligt. Sørg for at smør rigelig solcreme på alle steder, hvor huden kan være udsat. Vær opmærksom på ofte glemte områder: Ører, næse, læber, nakke, hænder og fødder. Påfør solcreme igen straks efter svømning, eller hvis du eller barnet sveder meget.


Hvor meget solcreme bør man bruge?

Som en almindelig tommelfingerregel er der brug for en mængde solcreme på størrelse med en golfbold for at beskytte hele kroppen.

ANTHELIOS: SOLCREME DESIGNET SPECIFIKT TIL BABYER OG BØRN

ANTHELIOS fra La Roche-Posay tilbyder effektiv solbeskyttelse for små børn og babyer i en alder fra 6 måneder. Anthelios solcreme til babyer og børn er udviklet til ung hud og indeholder et minimalt antal ingredienser, mens de tilbyder meget høj og bredspektret UVB- og UVA-beskyttelse. Produkterne fås både som spray, lotion samt en lotion, som er udviklet til at komme direkte på våd hud.

Alle produkter er testet under dermatologisk kontrol.

1 Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000

ANTHELIOS SOLBESKYTTELSE TIL DINE BØRNS HUD

ANTHELIOS er en banebrydende aktør på solcrememarkedet. Dens bredspektrede, meget høje beskyttelse er resultatet af mere end 25 års avanceret klinisk forskning i solpleje og solfølsom hud.

LÆS MERE OM
SOLBESKYTTELSE